31 Ekim 2012 Çarşamba

13 Kasım 2012 - Tam Güneş Tutulması (Türkiye'den izlenemiyor.)


13-14 KASIM 2012 TAM GÜNEŞ TUTULMASI
21.37.58 TSİ (13 Kasım) Tutulma Başlangıcı
00.11.48 TSİ (14 Kasım) Tam Güneş Tutulması
02.45.34 TSİ (14 Kasım) Tutulma Sonu
Güneş, İstanbul’dan saat: 16.45.35’de
           Tekirdağ’dan saat: 16.50.35’de batacak.
 (TSi: Türkiye saati ile)

·                 2012 yılının ikinci Güneş tutulması olacak. Tam Güneş Tutulması 4 dakika 02 saniye gerçekleşecek. Diğer zamanlarda Parçalı Güneş tutulması olarak görülebilecek. Tutulmanın tamamı 3,1 saat sürecek. 

·                 Tutulmanın en iyi gözlenebilecek bölgeleri Pasifik okyanusun ve Avustralya’nın kuzey bölgeleri Tam Güneş Tutulması olarak gözleyebilecek. Yeni Zelanda ve Avustralya’nın doğusu Parçalı Güneş Tutulması olarak gözleyebilecek. Tutulma Türkiye’den gözlenemeyecek.

·                 Tam Güneş Tutulmasının parlaklığı 1,033 kadir olacak.

·                 Tam tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 361 647 km, Güneş 148 417 350 km uzaklığında olacak ve tutulma başladığında Terazi Takımyıldızının önünde olacak.

·                 13 Kasım günü Güneş’in görünür büyüklüğü 32’ açı dakikası, Ay’ın ise 33’ açı dakikası olacaktır.

·                 28 Kasım 2012 tarihinde Kısmi Ay tutulması gerçekleşecek. Bu tutulmanın sonu Türkiye’den izlenebilecek.


Güneş tutulmaları, Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ile gerçekleşen önemli bir gök olayıdır.

Güneş tutulmalarının gerçekleşebilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge düzleminin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya buna yakın noktalarda (yeniay safhasında) bulunması gerekir.  


Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.


 Bu videolar 13 kasım 2012 tarihinde gerçekleşecek Tam Güneş Tutulmasının, Güneş'in ve Ay'ın üzerine çıkılsa nasıl izlenirdi sorusuyla hazırlanmış ve sadece bu tarihteki tutulmanın simule görüntüleridir.
                                                                                                                                    

ERKAN ARI                                                                                                                              AKA OKULLARI GÖZLEMEVLERİ

Resimler: TUG (Tübitak Ulusal Gözlemevi)
Videolar: Starry Night planetarium programı ile hazırlandı.

27 Ekim 2012 Cumartesi

Yörünge Dışı Robotların Tarihi


   NASA'nın robotları ortaya çıkmadan önce Sovyet Ruslar uzay rekabetleri doğrultusunda Ay'a yollamak üzere "Lunokhod" adındaki robotu yaptılar. Robot, Ay yüzeyinde dolaşması için tasarlanmış 8 tekerlekli, güneş enerjisiyle çalışan bir robottu. 1970 ve 1973 yılında Ay'a yollanan bu iki robot da kameraları yardımıyla dünyadan neredeyse gerçek zamanlı olarak kontrol ediliyordu. Sovyet Rusların gönderdiği bu robot daha sonra NASA'nın robotlarının esin kaynağı olmuştur.
   Ancak iş Ay'dan daha uzak gezegenlere gelince NASA boşlukta veya atmosferde asılı kalan uydular, yörünge sondaları ve iniş yapan araçlar yapmaya başladı.
   70'lerin başında NASA Viking Programı yaşam belirtisi için Mars'a bir araç yolladı. Bu tarz araçlardaki sorun indikleri yerde sabit kalmalarıydı ve sadece iniş yaptıkları yerdeki toprağı görebiliyor oluşlarıydı. Bu yüzden çok fazla bilgiye ulaşılamadı.

   
(MARS SOJOURNER AND PATHFİNDER)
   
   1996 yılında NASA'nın "Patfinder" (keşif) Programı doğrultusunda Mars'a gönderdiği araç yeniden Sovyet Rusların yaptığı arazi aracı tarzında olan robotların yükselişini sağladı. Bu araç başarıyla ortalıkta dolanıp resimler çekmeyi ve kayaların kimyasal analizini yapmayı başardı.

(SPİRİT)

   NASA 1990 ların sonuna doğru yaptığı iki robotunu kaybettiği için bu robotları telafi amaçla iki robot daha yapması gerekiyordu. Bu nedenle "Spirit" ve "Opportunity" adındaki iki robotu yaptı. (Kaybedilen robotlar (Mars Climate Orbiter ve Mars Polar Lander) )

(OPPORTUNİTY)

   Ve iki robot da Mars'a başarılı bir iniş yaptı. Panaromik kameralar, mikroskopik görüntüleyici, taş zımparalama aleti ve 3 farklı spektrometri kullanan araçlar Mars'ın jeoloji ve minerolojisi hakkında bir çok bilgi toplamayı başardı. En önemli keşfi ise, Mars'ın bir zamanlar hayat için önemli olan suya sahip olduğu kanıtlarıydı.
   Tahmin edilen 90 günlük kullanım sürelerinin aksine tamı tamına 7 yıl hayatta kalmayı başardılar. Bu robotlar birçok soruyu yanıtladıkları gibi, yepyeni soruların oluşmasına da sebep oldular. İşte bu nedenle NASA Mars'a tekrar dönmeye karar verdi.

(CURİOSİTY)

   Yeni robotun adı "Curiosity"(Merak). Spirit ve Opportunity'nin aksine araç kayaları delerek örnek toplayabilecekti. Aracın daha büyük olması zorlu arazilerde ilerleyebilmesine olanak sağlayacaktır. Curiosity, 5 ülkenden 10 deneysel ekipman taşıyor. Bu ekipmanlar kayaları moleküler incelemeye yarıyor. NASA'nın Marsta olan yeni ve son umudu Curiosity...


RUSLARA NE OLDU?

   1957'den 1975'e kadarki süreç içerisinde "ilk uzay aracı", "uzayda ilk canlı", "uzayda ilk insan" ve "uzayda ilk kadın" gibi unutulmaz ilklere imza attılar. Daha sonra NASA'nın çalışmalarını gören Ruslar Mars'ın uydusu olan Phobos a bir araç gönderip, toprak örneği toplayıp tekrar geri dönmeyi düşündüler.
   Phobos Grunt adındaki araç için: 11 ayda Mars'a ulaşması, bir robotik kol yardımıyla 200 gram Phobos toprağı toplaması ve Ağustos 2014'te Dünya'ya geri dönmesi planlanıyordu.
  Sonuç: Ruslar bu aracı 8 Kasım 2011'de yollamayı başardı. Ancak araç 15 Ocak 2012 yılında Dünyaya düşerek parçalandı.
   Rusların Mars için gönderdiği 19 araçtan sadece 4'ü hedefine ulaşabildi ama onlarda istenilen amacın sadace küçük bir kısmını başarabildiler.




NOT: PATHFİNDER, SPİRİT, OPPORTUNİTY VE CURİOSİTY HALA GÖREVLERİNE DEVAM ETMEKTEDİRLER.

21 Ekim 2012 Pazar

İlk Astrofotografi Denememiz


İlk Astrofotografi denememizi İstanbul Bahçelievler'de bulunan Aka Koleji Gözlem Evinde 19 Ekim Cuma akşamı çekmiş bulunmaktayız. Birkaç düzenlemeden sonra sizinle paylaşmak istedik (AY VE JÜPİTER ÇEKİMLERİ YAPTIK).

Çekimleri NİKON D300 DSLR fotoğraf makinesi ve MEADE LX200 teleskobu ile yaptık. (İlk resimde de görüldüğü gibi ekipmanlarımız). Fotoğraf makinesinin deklanşör kumandası olmadığı için çekilen fotoğraflarda biraz olsun bulanıklık vardır. 

(EKİPMANLARIMIZ)

                                                 
(AY ÇEKİMLERİ)

(JÜPİTER ÇEKİMLERİ)

Umarım çekimlerimizi beğenmişsinizdir.
İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİZ.

19 Ekim 2012 Cuma

Kutup Işıkları (Aurora).. Her zamanki gibi muhteşem...


Kutup ışıkları adından da anlaşılacağı gibi sadece Dünya'nın kutup bölgelerinde gözlenir. Bu gösteri şöyle hayal edilmelidir. Yere uzanıp gökyüzünün güzelliğini izlerken birden gökyüzünde sarı, kırmızı, yeşil renklerin bütün gökyüzünde dalgalandığını hayal edin....

Güneşteki patlamalar nedeniyle uzaya güneş rüzgarları çıkar. Bu yüklü partiküller Dünya'nın ekvatorundan ve ekvator çevresinden atmosfere giriş yapamazlar çünkü Dünya'nın manyetik alanı izin vermez. Fakat kutup bölgelerinde manyetik alan sıfır olduğundan giriş yapabilirler. Yüklü partiküller atmosferdeki iyonosfer tabakasındaki yüklü partiküllerle çarpışırlar ve ışık çıkmasına sebep olurlar. İnsanlara da bu muhteşem gösteriyi izlemek kalır. 

Neyse ki manyetik alan var. Aksi halde bu yüklü partiküller Dünya'da yaşamın sona ermesine sebep olurdu.

Şayet bu gösteriyi izlemek isterseniz kutuplara veya yakın bölgelere gitmelisiniz. Dikkat edin gündüz olmasın çünkü oralarda gündüz çoook uzun olur. başta Satürn olmak üzere başka gezegenlerde de benzeri gösteri gerçekleşir.

17 Ekim 2012 Çarşamba

Yıldızların Sıcaklıkları ve Renkle Gösterimi


Yıldızların Sıcaklıkları

Her ne kadar kırmızı rengin sıcağı temsil ettiğini düşünsek de aslında bu durum farklıdır;
Yıldızlar mavi renge doğru gittikçe daha sıcak hale gelirler. Aynı bir sobanın ısındıkça Kırmızıya dönmesi gibi eğer sobaya çok fazla yakıt atarsak sıcaklık arttıkça sırayla soba sarıyabeyaza ve mavinin tonlarına dönüşür. 

Yıldızlar kırmızı renkte aslında en soğuk hallerindedirler. (Aşağıda da gördüğünüz üzere). Elbette yıldızların sıcaklıklarını ölçmek için yıldızlara yolculuk yapılmamıştır. Yıldızlar kara cisim ışıması yaparlar, bilinen tüm cisimlerde olduğu gibi.


16 Ekim 2012 Salı

Ay'da Su Var Mı? İşte Kanıtı!



Tennessee Üniversitesi'ndeki bir ekip tarafından Apollo örnekleri üzerinde yapılan araştırma sonucunda Michigan ve Caltech Üniversitesi'nden ay toprağını inceleyen bilim insanları incelenen toprağın içinde çok sayıda hidroksil "su" maddesi bulmuştur. Araştırma ekibi, camın içinde hidroksilin "suyun" büyük olasılıkla güneş rüzgarının protonlar ve hidrojen iyonları ile etkileşimiyle oluştuğunu düşünmektedirler.

Geçtiğimiz yıllarda nasa tarafından gönderilen bir roket ayın bir kraterine çarptırılarak suyun(Buz) açığa çıkmasını sağladılar. Üstelik çıkan su tahmin edilenden oldukça fazlaydı.



4 Yıldızlı Bir Sistemin Çevresinde Dolaşan 1 Gezegen Bulundu.



PH1 gezegen sistemi fotoğrafıdır.

Dört yıldızlı bir sistemin çevresinde dolaşan bir gezegen bulunmuştur. Ama bu yaşam için mükemmel bir gezegen anlamına gelmez. Böyle bir şey şimdiye kadar ilk defa görünmektedir. Bu türlü bir kurulumun nadir olduğu söylenmektedir. Astronomlar yeni bulunan dünyaya "circumbinary" diyorlar. 








15 Ekim 2012 Pazartesi

Uzaydan Bir Rekor!

Baumgartner’s Record-Breaking Jump: Images and Video



Pilot Felix Baumgartner of Austria jumps out of the capsule during the final manned flight for Red Bull Stratos in Roswell, New Mexico, USA on October 14, 2012. Credit: Red Bull Stratos.
Daredevil Felix Baumgartner broke the sound barrier today during a skydive from the stratosphere, from approximately 38.5 km (128,000 ft, 24.24 miles) above the Earth’s surface. Baumgartner reached Mach 1.24 or 1,342 km/h (833.9 miles per hour), going faster than the speed of sound. Here is a gallery of official images and video from Red Bull Stratos. You can find out more in our full article which provides all the details.

"Avusturyalı pilot Felix Baumgartner, 14 Ekim 2012'de Amerika'nın New Mexico eyaletinde Roswell'daki Redbull Stratos için yapılan son insanlı uçuş esnasında kapsülden dışarıya atladı.

Gözüpek Felix Baumgartner bugün stratosferden yani Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 38.5 km yüksekten uzay dalışını gerçekleştirirken ses hızına ulaştı. Baumgartner, saatte 1,342 km hıza yani sesin hızından daha yüksek bir hıza ulaştı. Resmi resimlere ve Red Bull Stratos'a ait videoya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. "

(...)

Read the rest of Baumgartner’s Record-Breaking Jump: Images and Video








(Alıntı yapılmıştır: http://www.universetoday.com/97972/baumgartners-record-breaking-jump-images-and-video/)

13 Ekim 2012 Cumartesi

Bir Hafta Neden 7 Gün?


Eskiden insanlar gökyüzüne baktıklarında çıplak gözle gezegenleri görebiliyorlardı(ki hala gözlenebilir...) ve bunun sonucunda bu 5 gezegene ay ve güneşide ekleyip haftanın günlerini gördükleri gezegenlere göre belirlediler. Ya tüm gezegenleri görselerdi acaba bir hafta kaç gün olacaktı...

Aşağıda da gördüğünüz gibi İngilizce ve genel olarak mitolojik adlarından da yararlanarak günlerin adlandırmasını yapmışlardır.

12 Ekim 2012 Cuma

Elmas Kaplı Gezegen


Bu yıl keşfedilen Elmas gezegene "süper dünya" denildi.

Çıplak gözle görülebilen bir yıldızın yörüngesinde olan "55 Cancri e" büyük oranda elmastan oluşan bir gezegen olduğu düşünülmekte.


Nikku Madhusudhan Astrofizik gazetesinde yayımladığı makalesinde, kendi ışığını yayan ilk gezegen olan bu gezegenin yüzeyinin büyük ihtimalle su ve grafit yerine karbon ve elmasla kaplı olduğunu yazdı.

9 Ekim 2012 Salı

2012'nin En İyi Astronomi Fotoğrafları



Greenwich Kraliyet Rasathanesi’nin düzenlediği dördüncü geleneksel Astronomi Fotoğrafçılığı yarışmasına bu yıl rekor sayıda başvuru geldi. Hem fotoğrafçılıkla ilgilenen amatörler hem de profesyoneller, Güneş’in yüzeyindeki dev patlamalardan Kuzey Işıkları’nın büyüleyici yeşilliğine ve renkli toz bulutlarına kadar birçok görüntü yılın fotoğrafı olmak için yarıştı. Yarışmanın dört kategorisinin kazananları ve üç özel ödülün sahibi dün açıklandı. Kazanan resimler bugünden itibaren Greenwich Kraliyet Rasathanesi’nde sergiye çıkıyor. İşte birçok ünlü ismin jürisinde yer aldığı yarışmanın kazananları ve dereceye giremese de dikkat çeken adayları...

http://www.milliyet.com.tr/fotogaleri/46193-yasam-2012-nin-en-iyi-astronomi-fotograflari/1


Uzaya ilk adım ve 55 yıl.




Uzay araştırmalarının 55.yılı... 55 Yıl içinde olan çalışmaların videosunu yukarıdan izleyebilirsiniz.

Mars'ta tuhaf bir cisim...



Resimde kum tanelerinin yanında metal renkli parlak maddeye rastlanmıştır.
Nasa'nın açıklamasına göre bu parçaların Curiosity den düşmüş olabileceği düşünülmektedir.
Araştırmalar devam etmektedir.

5 Ekim 2012 Cuma

Ay'ın Üstünde Jüpiter



(Şuan Ay'a Baktığınızda Sol Üst Tarafında Parlak Duran Şey JÜPİTER'DİR. "5 EKİM 2012 - ŞUAN" )

Kavuşma Konumları

Her yıl ay gezegenlerle bir çok kavuşma konumuna gelir, yani aralarındaki uzaklık azalır. Bunlar genellikle sadece bir akşam veya sabah görünür ve hızla dağılırlar. Bazen çok ilginç görünümler oluşabilir. Örneğin ay Venüs veya Jüpiter ile Türk bayrağı sembolünü oluşturabilir. Nadiren görünebilen bu kavuşmalar saat derecesinde dakik gözlenmelidir.
Görünmeye müsait kavuşma konumları hakkında haber alma, yazılım yoluyla veya gök olaylarını takip eden internet sayfalarından yapılabilir.

(Alıntı yapılmıştır : http://gokbilim.com/dergi/?tag=ay&paged=4)

Curiosity'nin Mars'taki Ayak İzi.


Apollo 11 iniş; Ay'da çekilen Nell Armstrong'un ayak izine ne kadar da benziyor değil mi?

Fotoğraf küçük bir kum tepesi üstünde Cruosity'nin tekerlek izidir.
NASA uzayda bu izleri uçuracak hiç rüzgar olmadığından bu izlerin bir milyon yıl boyunca orada kalacağını söylemiştir. Çünkü Mars da olan rüzgarların zamanları bir Mars yılı ya da İki Dünya yılı sonra olmaktadır.

Evrenin bilinen en genç hali



Bu resimde evren henüz 450 milyon yaşında. Bu kadar genç bir evren resmi ilk kez görüntüleniyor.