26 Nisan 2013 Cuma

2013 Nisan Kısmi Ay Tutulması Fotoğrafları


Fotoğraflar Aka Koleji Gözlemevi tarafından çekilmiştir.

Fotoğraflar Nikon D700 çekildi.


Aka okulları gözlemevleri olarak İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu kampüslerinde bulunan gözlemevlerinde toplam 250 kişilik ziyaretçi kabul edildi. 
Tutulma esnasında Parçalı Ay Tutulması ile ilgili çeşitli seminerler verildi.

Bu resimlerin çekilmesi için bizimle fotoğraf makinesi ve tecrübelerini paylaşması nedeniyle Sayın Ayşegül Ayanoğlu'na,

Tekirdağ Gözlemevini başarı ile çalıştıran başta 12. sınıf öğrencimiz Yener Özseven olmak üzere sunum yapan ve destek veren tüm öğrencilerimize,

Çorlu Gözlemevini Başarı ile çalıştıran başta Bilgi işlem sorumlusu ve Bilgisayar öğretmenimiz Mümin Türk ve sunum yapan ve destek veren tüm öğrencilerimize,

İstanbul gözlemevini başarı ile çalıştıran Fatih Akpınar ve destek veren tüm öğrencilerimize,

Teşekkür ederim,
Erkan Arı

5 Nisan 2013 Cuma


25 NİSAN 2013
KISMİ AY TUTULMASI
21.03.38    Tutulma Başlangıcı
23.08.36    Tutulma ortası
01.11.26    Tam sonu

Ay İstanbul’dan saat:  19.44’de
     Tekirdağ’dan saat: 19.50’de doğacak.
 
·        2013 yılında gerçekleşecek üç ay tutulmasından ilki 25 nisan 2013 akşamında gerçekleşecek. Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinin içinden geçecek ve Ay yüzeyinin tamamı kapanmayacak.  Yarı gölge konisinde bulunan Ay, Güneş’in bir kısmından ışık almaya devam eder.

·        Tutulma ortası esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 362 251 km olacak ve Ay’ın görünür büyüklüğü 33’ açı dakikası olacak. Ay, Dünya’ya yaklaşık olarak 22 000 km yakınlaşmış olacak ve daha büyük görülecek.

·        Tutulma boyunca Ay, Başak Takımyıldızının önünde olacak

·        Tutulma,  Avrupa, Afrika, Asya ve Avustralya kıtalarının tamamında gözlenebilecek. Türkiye, tutulmayı en iyi izleyebilen bölgelerden biri olacak.

·        21. yüzyılın en kısa ikinci Parçalı Ay Tutulması gerçekleşecek.


Güneş'in üzerinden çekim


25 Nisan 2013 Tarihinde gerçekleşecek kısmi Ay tutulmasının Starry Night programı ile hazırlanan animasyonları. 


İstanbul'dan yakın çekim
Ay'ın üzerinden çekim


Ay tutulması: Ay, Dünya’nın arkasını dolanıp gölgesine girdiğinde Güneş ışığı Ay’a ulaşamaz ve Ay tutulması olur. Ay Dünya’dan çok uzakta ve Dünya’nın gölgesi küçük olduğundan Ay tutulması yalnızca birkaç dakika sürer. Ay tutulmaları sadece dolunay evresinde gerçekleşir, Ay yüzeyini süpüren bir karanlık disk gölgesini görürsünüz. Bu, Dünya’nın gölgesidir.

Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (dolunay safhasında) bulunması gerekir.

Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.

Tam, parçalı ve kısmi olmak üzere üç tip Ay tutulması vardır. Bir Ay tutulmasının tam tutulma olabilmesi için Dünya ile Ay’ın yörüngelerinin düğüm noktalarında veya düğüm noktalarına çok yakın konumda olmaları gerekir. Aksi durumda düğüm noktalarının yakınlığına göre parçalı ya da kısmi tutulma gözlenir. Ay’ın uzaklığının tutulmaya etkisi ise, Ay ne kadar Dünya’ya yakınsa tutulma sürelerinin de o kadar artmasına sebep olur.
                                                                                                                                    ASTRONOM ERKAN ARI
AKA OKULLARI GÖZLEMEVLERİ

Resim Kaynakçası: www.wikipedia.com