31 Ekim 2013 Perşembe

AY TUTULMASI NASIL OLUR?


      Dünya, Ay ile Güneş'in arasına girdiğinde Ay'ın Güneş'ten ışık almasını engeller ve Ay tutulması meydana gelir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay ile Dünya'nın yörüngelerinin çakıştığı bölgelerde veya yakın olduğu durumlarda gerçekleşir. Ay'ın, dünya gölgesine girmesi ile güneşten aldığı parlaklığı kaybetmesi sonucunda oluşur. Güneş karşı düğüm noktasında ya da ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında dünyanın gölgesi aya düşer.Ay tutulması anında gece olan tüm ülkelerde gözlenebilir. Yani Ay tutulması Güneş tutulması gibi incecik bir hat üzerinde gerçekleşmez. Ay çok hızlı bir şekilde hareket ettiği için (yaklaşık 3500 km) ay tutulması 40 dakika ya da 1 saat sürebilir. Ay tutulması, dünyanın Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu küçük bir alandan tam olarak gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş Işınları Dünya atmosferi tarafından kırıldığı için Ay tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk kırıldığı ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur. 

      Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

     Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.

25 Ekim 2013 Cuma

03 KASIM 2013 HİBRİT (HALKALI-TAM) GÜNEŞ TUTULMASI






03 KASIM 2013 HİBRİT (HALKALI-TAM) GÜNEŞ TUTULMASI

15.22.18 TSİ  Tutulma Başlangıcı

15.40.30 TSİ  Tam Güneş Tutulması

15.58.42 TSİ  Tutulma Sonu

 


·        2013 yılının sonuncu ve en ilginç gök olayı olan Hibrit (Halkalı-Tam) Güneş Tutulması gerçekleşecek.


·        Tutulma Türkiye’den sadece parçalı Güneş Tutulması olarak gözlenecek. Yandaki resimde Güneş’in sol alt köşedeki dairenin içerisinde bulunan miktar, Marmara bölgesinden gözlenecek tutulmanın maksimumudur.

Başlangıç: 11.44.27

Ortası :      13.29.39

Sonu:         15.02.51


·        Hibrit (Halkalı-Tam) Güneş Tutulması, en nadir gözlenen tutulmadır. Tutulma, halkalı ile başlayıp hareketin yarısında tam tutulma ile devam edecek. Her ne kadar Güneş Ay’dan yaklaşık 400 kat büyük olsa da yaklaşık 400 kat daha uzak olasından dolayı Güneş ile Ay’ın gökyüzündeki görünür büyüklükleri aynıdır.


·        Ancak bu eşitlik daimi olmaz. Dünya’nın yörüngesinin elips olmasından dolayı Güneş’in görünür boyutu, Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngesi de elips olduğu için Ay’ın görünür boyutu değişir. Bu eşitliğin bozulduğu dönemlerde Güneş tutulması meydana gelirse bu tam Güneş tutulması olmayabilir.


·        Tam Güneş Tutulmasının parlaklığı 1,033 kadir olacak.


·        Tam tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 369 279 km, Güneş ise 148 789 500 km uzaklığında olacak ve tutulma başladığında Terazi Takımyıldızının önünde olacak.


·        03 Kasım günü Güneş’in görünür büyüklüğü 32’ açı dakikası, Ay’ın ise 32’ açı dakikası olacaktır.


·        Atlantik’in kuzeyinden başlayıp Afrika kıtasının ekvator bölgesinde  gerçekleşecek bu gök olayı Güney Amerika’nın doğusu, Avrupa’nın güneyi, Orta Doğu ve Afrika kıtası gözlenebilen bölgelerdir.




Güneş tutulmaları, Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ile gerçekleşen önemli bir gök olayıdır.


Güneş tutulmalarının gerçekleşebilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge düzleminin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya buna yakın noktalarda (yeniay safhasında) bulunması gerekir.  


Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.


                                                                                                                                    ASTRONOM ERKAN ARI
             AKA OKULLARI

Resimler: en.wikipedia.org

                  astronomy.com

                                  

11 Ekim 2013 Cuma

2 Ekim 2013 Çarşamba

2013 Ekim Ayı Gözlem Günleri

AKA OKULLARI GÖZLEM GÜNLERİ

Gece gözlemleri saat 20:30 - 23:45 arasında yapılacaktır.

Gözlemler ücretsizdir ve herkes katılabilir.

Havanın kapalı olduğu günlerde gözlem yapılamayacak olduğundan gözlem evi açılmayacaktır.
Gözlemler Ekim ayında AY ağırlıklı olacaktır.

İSTANBUL

10 EKİM 2013

Adres: 
Aka Koleji İstanbul
Basın sitesi mahallesi Radyum sokak No: 21 Bahçelievler 34180 İSTANBUL
TEL: 0212 557 27 72

TEKİRDAĞ

9 EKİM 2013

Adres:
Aka Koleji Tekirdağ
Hürriyet mahallesi Öğretmenler caddesi No: 15 Dereağzı - Tekirdağ
TEL: 0282 293 11 91

ÇORLU

21 EKİM 2013

Adres:
Aka Koleji Çorlu
Yulaflı Köyü Hacı Seremet Mevki Çorlu - Tekirdağ
TEL: 0282 676 48 18



19 EKİM 2013
KISMİ AY TUTULMASI

00.51.38    Tutulma Başlangıcı
02.50.42    Tutulma ortası
04.49.49    Tam sonu

Ay İstanbul’dan saat:  17.58’de
     Tekirdağ’dan saat: 18.04’de doğacak.

·                 2013 yılının son ay tutulması Cuma gününü cumartesiye bağlayan gece gerçekleşecek. Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinin içinden geçecek ve Ay yüzeyinin tamamı kapanmayacak.  Yarı gölge konisinde bulunan Ay, Güneş’in bir kısmından ışık almaya devam eder.
·                 BU TUTULMADA AYIN ÖRTÜLMESİNİ ÇIPLAK GÖZLE VEYA BİR TELESKOPLA FARKEDEBİLMEK OLDUKÇA ZORDUR. Ancak astrofotografi yöntemleri ile hissedilebilir bir fark görülür.

·                 Tutulma ortası esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 391 541 km olacak ve Ay’ın görünür büyüklüğü 31’ açı dakikası olacak. Ay, Dünya’dan yaklaşık olarak 7 000 km uzaklaşmış olacak ve daha küçük görülecek.

·                 Tutulma boyunca Ay, Balık Takımyıldızının önünde olacak.

·                 Tutulma,  Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarında gözlenebilecek. Türkiye, tutulmayı en iyi izleyebilen bölgelerden biri olacak.


Ay tutulması: Ay, Dünya’nın arkasını dolanıp gölgesine girdiğinde Güneş ışığı Ay’a ulaşamaz ve Ay tutulması olur. Ay Dünya’dan çok uzakta ve Dünya’nın gölgesi küçük olduğundan Ay tutulması yalnızca birkaç dakika sürer. Ay tutulmaları sadece dolunay evresinde gerçekleşir, Ay yüzeyini süpüren bir karanlık disk gölgesini görürsünüz. Bu, Dünya’nın gölgesidir.

Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (dolunay safhasında) bulunması gerekir.

Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.

Tam, parçalı ve kısmi olmak üzere üç tip Ay tutulması vardır. Bir Ay tutulmasının tam tutulma olabilmesi için Dünya ile Ay’ın yörüngelerinin düğüm noktalarında veya düğüm noktalarına çok yakın konumda olmaları gerekir. Aksi durumda düğüm noktalarının yakınlığına göre parçalı ya da kısmi tutulma gözlenir. Ay’ın uzaklığının tutulmaya etkisi ise, Ay ne kadar Dünya’ya yakınsa tutulma sürelerinin de o kadar artmasına sebep olur.
                                                                                                                                    ERKAN ARI 
AKA OKULLARI GÜNEŞ VE UZAY GÖZLEMEVLERİ
Resim Kaynakçası: www.tiimeanddate.com