28 Kasım 2013 Perşembe

ISON Parçalandı

SpaceWeather.com sitesinin verdiği bilgiye göre yüzyılın kuyruklu yıldızı ISON Güneş'e yaklaştığı sırada parçalandı. Gökyüzünde dolunay kadar parlak görülmesi beklenen ve insanlık tarihinde Dünya'ya 65 milyon km'ye kadar yakınlaşacak olan kuyruklu yıldız endişe edildiği gibi parçalandı ve bu görsel festival başlamadan sona erdi.
ISON hareket ederken çekirdeğinde meydana gelen aşırı sıcaklıktan kaynaklı yüksek miktardaki buharlaşma sonucu parçalara ayrıldı.





Kaynakça: SpaceWeather.com


Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı İSON

Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı ISON

  • 2012 yılında 2 amatör Rusya vatandaşı astronom tarafından keşfedilen ISON, Güneş sisteminin sınırından 4 milyar yıl boyunca yolculuk yaptıktan sonra 28 kasım 2013 yılında Güneş'e 2 milyon km'ye kadar yakınlaşacak.Tarihte Dünya'ya bu kadar yakınlaşan bir kuyruklu yıldız hiç gözlenmedi.
  • Güneş sisteminin oluşumundan kalma özellikleri hala korumasından dolayı oldukça önemli bir gök cismidir. Hubble teleskobunun gözlemleri esnasında ISON'un çekirdak çapı 5-6 km civarında hesaplandı.
  • Güneş sisteminin sınırını belirleyen ve Güneş'e yaklaşık olarak 1 ışık yılı (10 Trilyon km) uzaklıkta bulunan kuyruklu yıldız deposu olan Oort bulutundan yola çıktı. ISON'un bu yakınlaşması tekrar gerçekleşmeyecek.
  • Güneş'e en yakın olduğu tarih: 28 kasım 2013
  • Dünya'ya en yakın olacağı tarih 26 aralık 2013 ve yaklaşık olarak 65 milyon km uzaklığında olacak.
  • 06 aralık 2013-15 ocak 2014 tarihleri arasında çıplak gözle görülebilecek tarihleri. 6 aralık 2013 tarihinden sonra sabah saat 05.20'den sonra doğu bölgesinde Güneş doğana kadar görülebilir. Dünya'ya en yakın olduğu tarihte gece 12.00'den sonra güneş doğana kadar gözlenebilir. Ocak 2014 ayının ikinci haftasında ise hava karardıktan sonra gökyüzünde izlenebilir.
  • Bu gözlemler sadece beklentidir. ISON Güneş'e çok yakınlaştığında yüksek sıcaklık kaynaklı aşırı buharlaşma meydana gelecek. Bu buharlaşma sebebiyle ISON parçalanabilir.  Bir diğer sorun ise ISON'un Güneş'e çarpmasıdır. Geçtiğimiz yıllarda uzayda bulunan SOHO Güneş teleskobu tarafından buna benzer bir çarpışmanın görüntüleri yayınlanmıştı. Eğer ISON parçalanır veya Güneş'e çarpar ise bu beklenti gerçekleşmeyecektir.
  • Ortalama hızı yaklaşık 100 bin km\saat ancak güneşe en yakın olduğu tarihte 325 bin km\saat civarında olacak.

    ISON'un Güneş sistemindeki hareketinin modellemesini
    http://www.solarsystemscope.com/ison sitesinden mutlaka izlemelisiniz.
Kaynakça: www.nasa.gov
                 www.universetoday.com
Resimler: www.universetoday.com

26 Kasım 2013 Salı

Nebulalar ve Oluşumları

Nebula Nedir ?

Uzayda bulunan ve geniş alanlara yayılmış olan gazlar, toz, hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlardan oluşan bulutsu yapılara Nebula veya bulutsu denir. Kısacası Nebula uzayda bulunan gaz bulutlarıdır.











Nebulaların Oluşumu 

Nebulalar oluşumları bakımından ikiye ayrılırlar. Süpernova kalıntısı bulutsular ve gezegenimsi bulutsular. Süpernova sonucu oluşan ve sonrasında uzaya dağılan gazlar zamanla yoğunlaşarak gaz bulutları oluştururlar. Bu gaz bulutları zamanla reaksiyonlara uğrayarak çeşitliliklerini arttırır ve bunun sonucunda bulutsular birçok farklı renkli görünümler kazanırlar. Bu şekilde oluşan bulutsulara oluşum şekillerinden dolayı Süpernova kalıntısı bulutsular denir. Gezegenimsi bulutsular ise Süpernova oluşturmayacak kadar küçük yıldızların hafif patlamaları sonucu oluşurlar.


Süpernova Kalıntısı ve Gezegenimsi Bulutsuları Ayırmak

Gezegenimsi bulutsularda gazlar dağılmadığı için bulutsuların şekilleri simetriktir ancak; Süpernova kalıntısı bulutsular büyük yıldızların patlaması sonucunda oluştukları için gazlar uzaya dağılırlar ve garip şekiller oluştururlar.

Yüzük Bulutsusu
(Gezegenimsi bulutsu)

Yengeç Nebulası
(Süpernova kalıntısı bulutsu)

                                                



19 Kasım 2013 Salı

Karanlık Madde
Bulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığımızda binlerce yıldız görürüz. Bu yıldızlar bizimde içinde bulunduğumuz

Samanyolu galaksisine aittir.  Samanyolu galaksisi 200 milyar yıldızı barındıran sarmal bir galaksidir. Gezegenler ve yıldızlarında döndüğü gibi galaksiler de döner. Saniyede 220 km hızla (yani bu çok hızlı demek) bizi yörüngede tutan şeyse kütle çekim kuvvetidir. Ancak hiçbir gezegenin veya yıldızın kütle çekim kuvveti onu yörüngede tutacak kadar güçlü değildir.Onları yörüngede tutan şeyin görünür maddelerden 10 kat güçlü bir şey olan karanlık madde olduğu düşünülüyor. Ama karanlık maddeni tam olarak ne olduğunu sorarsanız hiç kimse karanlık maddenin tam olarak ne olduğunu bilmiyor.
Karanlık Enerji
Karanlık enerji evreni sürekli genişlettiği ve galaksileri gezegenleri ve yıldızları birbirlerinden uzaklaştırdığı varsayılan bir enerji türüdür. Fizik kurallarına göre,  hareketlendirilen  bir cisim ya zamanla hızı azalarak durur ya da hiçbir enerji kaybı yoksa aynı hızla hareketine devam eder. Ama büyük patlamadan yani evrenin doğumundan beri evren genişlemekte ve bu genişleme gitgide hızlanmaktadır. Bilim adamları bunu yapanın bir enerji olduğunu düşünmüşlerdir. Ve bu enerji karanlık enerjidir.

Kaynakça: tr.wikipedia.org
                  mecidiyekoyfizik.blogspot.com

12 Kasım 2013 Salı

Gezegenlerin İsimleri



               Her gezegen isminin bir tarihçesi vardır , gezegen isimleri genellikle roma , yunan , iskandinav vb. mitolojilerden alınmıştır. Bunlara örnekler vermek gerekirse ;


Jüpiter : Olimpos'taki 12 tanrının lideri olan Zeus'un Romalı halidir , Romalılar bu tanrıya çok önem verir . Plüton ve Neptün'ün kardeşidir.

Venüs : Yunan mitolojisinde Afrodit olarak bilinir . Güzellik ve aşk tanrıçasıdır .

Mars : Yunan mitolojisinde Ares olarak bilinir , savaş ve öfkeyi temsil eder.

Plüton: Yunan mitolojisinde karşılığı Hades daha çok Yeraltı ve ölüler ile ilgilenirken Plüton'un hakim olduğu alanlar arasında madenler daha çok bulunur.

Merkür : Yunan mitolojisinde karşılığı Hermes'tir. Bir nevi elçidir.

Uranüs : İlk tanrılardandır , yunan mitolojisinde de Uranüs olarak bilinir , gökyüzüne hakim olan ilk tanrıdır.

              Bunlarla birlikte daha bir çok örnek gösterebiliriz

                                   





11 Kasım 2013 Pazartesi

KARADELİKLER
Karadelik Nedir?

Bir karadelik, ışığı bile içine çekebilecek  kadar güçlü bir kütle çekiminin olduğu bir alandır.(Hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemeyeceği için, diğer her şeyi de deliğin içine çeker.)Bu nedenle bir karadeliğin içine düşüp bir daha dışarı
çıkamayabilirsiniz.Ayrıca karadelikler boş değildir. Düşünülebilecek en dolu yerlerdir.

Karadelikler Neden Oluşur?

 Yıldızlar yakıtlarını tüketerek süpernova adı verilen dev hidrojen bombaları gibi        patlarlar. Bu patlama genişleyen kocaman bir gaz kabuğu ile yıldızın dış katmanlarını  gövdesinden ayırır ve merkezi bölgeleri içeriye doğru iter. Eğer bu yıldız güneşimizin      boyutunun birkaç katından daha büyük ise bir karadelik oluşur.
 Hawking Radyasyonu Nedir?

İnsanlar çok uzun zamandan beri bir karadelikten çıkmanın imkânsız olduğuna inanıyorlardı. Fakat sonradan durumun böyle olmadığı anlaşıldı. Bunlar Hawking Radyasyonuna bağlıdır. Hawking radyasyonu; karadeliklerin aşamalı olarak buharlaşmasına neden olur. Sızdırma oranı başlangıçta çok  yavaş daha sonra karadelik küçüldükçe hızlı olacak ve milyonlarca yıl sonra karadelik ortadan kaybolacaktır. Sonra karadeliği oluşturan ve içine düşen cisimler enerjiye ve parçacıklara dönüşecekler. Karadeliklerden dışarı çıkanları dikkatle izleyecek olursanız içindekileri yeniden oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak; bir karadeliğe düşenlerin anısı sonsuza dek değil, sadece çok uzun bir süre için kaybolmuş olucak.

8 Kasım 2013 Cuma

DÜNYA OLMASAYDI NE YAPARDIK



Gliese 667 Cc bir yıldızın çevresinde dönen bir gezegenin olan Gliese 667C bir Gliese 667 üçlü yıldız sisteminin bir üyesidir. kendi güneşine tam da yeterli uzaklıkta yer alıyor: çok kuru olmasına sebep olacak kadar yakında değil, ancak dondurucu soğuklara izin vermeyecek kadar da yakın.Bu gezegen 22 ışık yılı uzaktaki kırmızı cüce yıldız yörüngesinde bulunmaktadır.Avrupa Güney Gözlem Evi’nden (ESO, European Southern Observatory) gelen bilgileri inceleyen astronomlar, Gliese 667Cc’nin dünyanın yaklaşık 4 buçuk katı büyüklüğünde, katı bir gezegen olduğunu keşfettiler. Göttingen Üniversitesi ile Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bilimadamları ise, gezegenin kendi kırmızı cüce yıldızından aldığı ışınların, Dünya’nın Güneş’ten aldığı ışınlara nazaran yüzde 10 daha az olduğunu hesap ediyor.
NOT:bu yazıyı Erce KARLATLI adlı arkadaşımdan esinlendim

7 Kasım 2013 Perşembe

Gökyüzü neden mavi ?

   
       Gökyüzü aslında mavi değildir.
çünkü hava renksiz bir gazdır. Gökyüzünün mavi görünmesinin tek nedeni kırılmadır. Güneş ışınları 
atmosfere giriş yaptığında atmosferdeki gaz molekülleri- 
ne ve toz parçacıklarına 
çarparak saçılır. Gün ışığı deği-şik dalga boyutlu bir çok ışından oluşur. Mavi ışıklar (En kısa dalga boyutlu ışınlardır.) 
atmosferin üst tabakalarındaki bazı küçük
 parçalar dolayısıyla hemen saçılırlar ancak 
kırmızı ışıkların (Ki mavi ışığın aksine en
 uzun dalga boylu ışınlardır.) saçılmak
 için daha büyük parçalara ihtiyaçları vardır. 


         Hava aydınlık , gökyüzü kapalı olmadığında mavi ışık diğer ışıklara oranla daha fazla saçılan ışıktır , bu nedenle gökyüzü mavi görünür fakat hava bulutlu vb. olduğunda tüm ışınlar (neredeyse) aynı oranda saçılır ve gökyüzü gri gözükür. 


5 Kasım 2013 Salı

UZAY YARIŞI

                                         UZAY YARIŞI

Uzay yarışı aslında ABD ile Sovyetler Birliği arasında resmi olmayan bir rekabet.Bu yarışın başlangıcı Sovyetler Birliği'nin  Sputnik 1 adlı bir yapay uyduyu fırlatmasıyla başlar.Bu fırlatmadan 4 ay sonra ABD Explorer 1 uydusunu fırlattı.

UZAYA GÖNDERİLEN CANLILAR:

1946 yılında Alman V-2 roketleriyle ABD uzaya ilk canlılar olan meyve sineklerini yollamışlardır. 1957 yılında Sovyetler Birliği uzaya ilk köpek olan Laika'yı yolladılar. Sovyetler Birliği 12 Nisan 1961 yılında Vostok 1 uydusunu fırlattılar .Böylece uzaya ilk insanı gönderdiler.16 Nisan 1963 yılında Sovyetler Birliği Vostok 6 ile ilk kadını uzaya yollamışlardır. 



Venüs'ü Eşsiz Kılan Özellikler

    
VENÜS

Venüs büyüklük bakımından altıncı, Güneş'e uzaklık bakımından ikinci gezegendir.

Güneş etrafındaki dönüşünü 224.7 Dünya gününde tamamlar.

Güneş ve Ay'dan sonra en parlak gökcismidir.

Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinir.

Venüs'ün atmosferi diferansiyel dönüş yapar.

Bir diğer adı da 'Çoban Yıldızı'dır.

Kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemindeki diğer tüm gezegenlerin aksine doğudan batıya döner.


En çok uzay aracı gönderilen ve üzerinde en çok sayıda insan yapımı araç bulunan gezegendir.

Yüzey sıcaklığı en yüksek (Ortalama 464°C) gezegendir.

 İsmini Eski Roma tanrıçası Venüs'ten almıştır.

Dünyaya yörüngesi itibariyle ortalama mesafe olarak en yakın gezegendir.



Resimler: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%BCs

Kaynakça: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%BCs   http://cografyadersanesi.blogcu.com/venus-gezegeni-ve-ozellikleri/1976161