25 Ağustos 2016 Perşembe

16 EYLÜL 2016 KISMİ AY TUTULMASI

16 EYLÜL 2016
KISMİ AY TUTULMASI
19.54.40    Tutulma Başlangıcı
21.55.26    Tutulma ortası
23.53.57    Tutulma sonu

Ay İstanbul’dan saat:  19.14’de
     Tekirdağ’dan saat: 19.20’de doğacak.



·         Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinin içinden geçecek ve Ay yüzeyinin tamamı kapanmayacak. Dünya’nın gölgesi Ay’ın 2/3’ünü kapatacak ve tutulmanın parlaklığı 1,05 kadir olacak.

·         Tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 360 977 km olacak ve Ay’ın görünür büyüklüğü 32’ açı dakikası olacak.

·         Tutulma başladığında Ay, Balık Takımyıldızının önünde olacak

·         Tutulma,  Avrupa kıtası, Afrika kıtası, Asya kıtası, Avustralya’dan gözlenebilecek. Türkiye, tutulmanın tamamını gözleyebilecek.

Ay tutulması: Ay, Dünya’nın arkasını dolanıp gölgesine girdiğinde Ay tutulması olur. Ay Dünya’dan çok uzakta ve Dünya’nın gölgesi küçük olduğundan Ay tutulması yalnızca birkaç dakika sürer. Ay tutulmaları sadece dolunay evresinde gerçekleşir, Ay yüzeyini süpüren bir karanlık disk gölgesini görürsünüz. Bu, Dünya’nın gölgesidir.

Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (dolunay safhasında) bulunması gerekir.

Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.

Tam, parçalı ve kısmi olmak üzere üç tip Ay tutulması vardır. Bir Ay tutulmasının tam tutulma olabilmesi için Dünya ile Ay’ın yörüngelerinin düğüm noktalarında veya düğüm noktalarına çok yakın konumda olmaları gerekir. Aksi durumda düğüm noktalarının yakınlığına göre parçalı ya da kısmi tutulma gözlenir. Ay’ın uzaklığının tutulmaya etkisi ise, Ay ne kadar Dünya’ya yakınsa tutulma sürelerinin de o kadar artmasına sebep olur.


                                                                                                                                    ASTRONOM ERKAN ARI
                                                                                                                                                 AKA OKULLARI GÜNEŞ VE UZAY GÖZLEMEVLERİ


1 EYLÜL 2016 HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI

01 EYLÜL 2016 HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI
10.20.37 Tutulma Başlangıcı




12.08.55 Halkalı Güneş Tutulması
13.55.54 Tutulma Sonu



·         Halkalı Güneş Tutulması anı, 3 dakika 06 saniye gözlenebilecek. Diğer zamanlarda Parçalı Güneş tutulması olarak görülebilecek.

·         Ay, Güneş’in %97’sini kapatabilecek.
 

·         Aslında Tam Güneş Tutulması olması gerekirken, Ay Dünya’dan uzaklaştığı için görünen boyutu azalacak. Bu azalma Ay’ın Güneş diskini tamamen kapatamamasına neden olduğundan Halkalı Güneş tutulması olarak gözlenmesine neden olur. Ay, Dünya’dan yaklaşık olarak 5 000 km uzaklaşmış olacak.

·         Tutulmanın en iyi gözlenebilecek bölgeleri, Madagaskar, Afrika kıtasının orta bölgesi, Atlantik ve Hint okyanusu, Halkalı Güneş Tutulması olarak gözleyebilecek. Asya kıtasının güneyi, Avustralya’nın batısı, Afrika kıtası, Parçalı Güneş Tutulması olarak gözleyebilecek. Tutulma Türkiye’den gözlenemeyecek.

·         Tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 387 734 km, Güneş 151 363 500 km uzaklığında olacak ve tutulma Aslan Takımyıldızının önünde olacak.



Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya buna yakın noktalarda (yeniay safhasında) bulunması gerekir.

Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.

                                                                                                                                    ASTRONOM ERKAN ARI
                                                                                                                                                 AKA OKULLARI  GÜNEŞ VE UZAY GÖZLEMEVLERİ





Fotoğraf kaynakçası: Nasa Eclipse

12 Ağustos 2016 Cuma

51.BÖLGE ?

Günümüzdeki zamanlarda büyük sır ve merak konusu olan 51.Bölge nedir ne değildir ?

   51. Bölge ABD-Las Vegas ' da bulunmaktadır,Groom gölü yakınlarında ve en yakın yerleşim birimi Rachel Kasabasıdır.Peki her şey nasıl başladı ?
ABD Roswell Eyaletinde tanımlanamayan uçan bir cismin düşmesiyle başladı.Bu cismin düşmesi halk da büyük bir heyecan uyandırdı.Uzayda yalnız değiliz düşüncesi ile ufo düşmesinin olduğunu kanıtına vardılar.Ufonun düşmesiyle birlikte ufo daki parçalarla ABD'nin zaman yolculuğu,ışınlanma,uçan cisimler ve ileri teknolejiyle ilgili deneyler yapıldığı öne sürüldü.Bölgenin bazı resimlerinden sadece bir kaç konteyner var olduğu görülsede , bazı belgelerden yola çıkarak yer altında büyük bir yerin varolduğunu artık hepimiz biliyoruz.51. Bölgenin varlığı başlarda kabul edilmesede 2013 yılında 51.Bölgenin varlığı ABD tarafından da kabul edilmiş oldu.Fakat yapılan açıklamada ufo veya uzaylılarla ilgili bir şey yoktu.CIA'in yaptığı belgelerde farklı bir uçak için çalışmaların yapıldığı öne sürülmüştü ancak uçakların pist olarak kullanabileceği bir alan yoktu.Peki bu gizem nasıl başladı ? ABD o yıllarda böyle bir yeri ve çalışmaları yalanlasa da Sovyetler Birliği sürekli fotoğraflar yayınladı uçaklarıyla 51.Bölgenin üstten çekimlerini yaptı.Bu bölgede uzaylılarla ufolarla alakalı şeylerin olabileceğinin bir sürü kanıtı var fakat elimizdeki en büyük kanıt zamanında 51.Bölgede çalışmış Boyd Bushman adlı bir bilim insanının kayıtları.Bu bilim insanı ölmeden önce her şeyin resimleriyle birlikte göstererek kendini kayıt altına alıyor ve burada uzaylılarla ilgili çalışmaların yapıldığını açıklıyor.Ayrıca bölgenin çok güçlü bir koruması var etrafta pek çok kamera bulunmakta bölgeye yaklaşabileceğiniz sınır iste en fazla 50 KM o sınıra geldiğinizde ise tabelalar sizleri uyarmaya başlıyor.Eğer onları fazla önemsemeyip devam ederseniz sizi öldürüyorlar.

Sonuç olaraktan bununla ilgili bir çok ses kaydı var bunları internetten araştırarak bulabilirsiniz.

Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.


 

10 Ağustos 2016 Çarşamba

GALAKSİLER VE ÇEŞİTLERİ





                                               GALAKSİLER VE ÇEŞİTLERİ
    Eskiden galaksiler sadece bulutçuklar olduğu ve hepsinin Samanyolu'nun içinde olduğu düşünülüyordu ancak Edwin Hubble bu düşüncenin yanlış olduğunu bulmuş ve kanıtlamıştır ve bunu 1923 yılında tesadüfen bulmuştur aslında Edwin Hubble diğer bulutçukları inceleyecektir fakat Samanyolu'nun çapı ölçüldüğünde ve Andromeda'nın uzaklığına bakıldığında aslında hepsinin ayrı galaksiler olduğu ortaya çıkmıştır.

GALAKSİ ÇEŞİTLERİ
1-SARMAL GALASİLER
  Sarmal galaksiler Samanyolu gibi olan galasilerdir ve kollara ayrılır.Bu galaksilerin ortalarında cüce ve yaşlı yıldızlar bulunur bu yıldızlar birbirlerine çok yakın oldukları için tek ve çok büyük bir yıldız gibi görünürler.
Ayrıca bir teoriye göre Samanyolu'nun tam ortasında kütlesi çok büyük ama kendisi küçük olan bir karadelik olduğu da iddia edilir.
    Resimde de gördüğünüz gibi kollara ayrılan Samanyolu Galaksisinde Güneş'te Orion kolunda yer alır

2-DÜZENSİZ GALAKSİLER
  Düzensiz galaksilerin adından da belli olduğu gibi herhangi belirli bir şekli yoktur ancak eskiden onlarında birer şekli olduğu ama sonrasında ise bu şeklin 2 galaksinin çarpışması gibi olaylarla bozulduğu düşünülmektedir.


3-DİSK BİÇİMLİ GALAKSİLER
  Bu galaksiler de bir disk gibidirler sanki bir frizbi gibi şekilleri vardır.Bu galaksilerde yaşam belirtisi yoktur çünkü içinde sadece cüce yaşlı yıldızlar bulunur ve canlılık belirtisi için kesinlikle gerekli olan -yaşam elementide dediğimiz- karbon yoktur,bunun yanında oksijen gibi bizim için önemli elementlerde yoktur.Sadece helyum ve hidrojen bulunur.Uzayda yaşam belirtisi aranırken bu galaksilere bakılmaz.


 



                                                                 TEŞEKKÜRLER