GEZEGENLER
Güneş Sistemi'nde 8 gezegen vardır. Bu gezegenler Güneş'e uzaklıklarına göre sırasıyla; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Plüton ise 24 Ağustos 2006 tarihinde gezegen olmaktan çıkarılmıştır. Bu gezegenlerin ilk dördü taş gezegen, diğerleri ise gaz gezegenlerdir. Şimdi bunların özelliklerini inceleyelim:
A)TAŞ GEZEGENLER
1-Merkür: Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve gece-gündüz sıcaklık farkı en fazla olan gezegendir (Gündüz_420 derece, Gece_ -180 derece). Atmosferi yoktur, ancak bazen çok ince bir Hidrojen ve Helyum tabakası olabilir.
2-Venüs: Dünya'ya en çok benzeyen ve en çok yaklaşabilen gezegendir. Bu yüzden ona "Dünya'nın ikizi" de denmektedir. Ayrıca Güneş'e Merkür'den daha uzak olmasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun nedeni Venüs' te küresel ısınmanın zirvede olmasıdır. Çok kalın bir atmosferi vardır. Isıyı içeri alır; ancak dışarı çıkarması çok zordur. Sıcaklığı 460 derecedir.
Venüs, tüm gezegenlerin aksine saat yönünde döner. Bunun nedeni geçmişte ona bir göktaşının çarpması ve dönüş yönünü hem değiştirip hem de yavaşlatmasıdır. Bu nedenle o kadar yavaş döner ki bir gün bitmeden bir yıl biter.
Ayrıca Venüs' te çok şiddetli asit yağmurları vardır.
3-Dünya: En önemli özelliği yaşamın olmasıdır. Çünkü suyun üç halinin de bulunduğu tek yerdir.
4-Mars: Güneş Sistemi'nde yaşam araştırmasının yapıldığı tek yerdir. Ancak sadece mikroskobik canlılar aranıyor; çünkü insan, bitki vb. canlıların bulunmadığı biliniyor.
Güneş Sistemi'nin en büyük dağı olan Olympos Dağı burada yer alır (Everest Dağı'nın 3 katı).
B) GAZ GEZEGENLER
1-Jüpiter: Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Sistemdeki tim gezegenlerden daha büyük kütlelidir.
Birçok kez biz insanların hayatını da kurtarmıştır. Örneğin 1999'da bir kuyruklu yıldız Dünya'ya çarpacakken Jüpiter'in çekim kuvvetine kapılarak Jüpiter'e çarpmış ve orada iki Dünya büyüklüğünde delik açmıştır.
2-Satürn: Jüpiter'den sonraki en büyük gezegendir. Ancak suda yüzebilecek kadar az yoğunluktadır. Halkası olan tek gezegen değildir. Tüm gaz gezegenlerin halkası vardır ancak Satürn'deki halkalar binlerce küçük halkanın birleşiminden oluştuğundan görülebilir.
3-Uranüs: İçinde su vardır; ancak mavi görünmesinin asıl nedeni bu değil, içinde metan gazı bulunmasıdır. Eğikliği 90 derece olduğundan uzaydaki dönüşü bir topun yuvarlanmasına benzer.
4-Neptün: Aynı şekilde Neptün'ün de içinde su bulunur; ancak metandan dolayı mavi görünür. Güneş'e en uzak ve en soğuk gezegendir. Ayrıca Güneş Sistemi'nin en şiddetli fırtınalarına sahiptir.