14 Mayıs 2016 Cumartesi

KARA DELİK NEDİR ?

Karadeliğin genel tanımı şudur : Kara delikastrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir.
Ayrıca Kara delik gözlemleri yapmak çok zordur.


Kara deliklerin Bir de Olay Ufku denilen bir yeri vardır işte bir madde bu Olay Ufku Denilen yere geçişini yaparsa artık kara delikten kaçamaz.Ayrıca Bilim Adamları Olay Ufkunun ötesinde neler olup neler bittiğini bilmiyorlardır şöyle ki olay ufkunun ötesi bilinmezdir.

Peki Kara Delikler Nasıl Oluşur ?

Kara Delikler birkaç farklı şekille oluşabilmektedir.Bunlardan biri Yıldız Çökmesidir.Bir gökcisminin iç basıncı kendi kütle çekimini yenemediği zaman yıldız çökmeye başlar.

4 Karadelik Çeşidi Vardır Bunlar : 


1-)Yıldızsal Karadelikler :
- Bu Karadelikler Birkaç Güneş Kütlesi Kadar Kütleye Sahiptirler.Ölmekte Olan Yıldız Eğer Güneşimizin 3 Katından Daha Da Ağır İse Nötron Yıldızı Düzeyinde Kalmaz ve Yıldızın Çekirdeğinde Yoğunluk Artışı  ve Tepkime Artar ve Karadelik Haline Gelir.

2-)Dev Karadelikler :
- Bu Karadelikler Bir Kaç Milyon Veya Bir Kaç Milyar Güneş Kütlesine Sahiptirler Genellikle Galaksilerin Merkezlerinde Bulunurlar.İşte Bu Yüzden Galaksilerin Merkezleri Olabildiğinden Çok Daha Parlak Gözükmektedir.Bu Karadeliklerden  Galaksimizde Gözlemlenmiştir Ve Çevresindeki Yıldızların Çok Hızlı Hareket Ettikleri Belirlenmiştir.     

3-)Orta Boyutta Kara Delikler : 
- Bu Karadeliklerin Kütleleri 100 Veya 10000 Güneş Kütlesi Civarındadır        

4-)İlksel Karadelikler : 
- Mikro Kara delikler Veya Kuantum Kara Delikler Adıda Verilmektedir.Bu Kara delikler Çok Küçük Boyutlardadır. Peki Bu Kara Deliklere Neden İlksel Denilir ? Çünkü Bu Karadeliklerin Büyük Patlama Sonrasında Oluştuğunun Sanılmasındandır. 1970 li Yıllarda Stephen Hawking kara deliklerin oluşumlarının üzerine bir araştırmada bulundular ve Bu Kara Delikler Yıldızsal Kara Deliklere Nazaran Daha Fazla Bulunduklarını Tespit Ettiler. 

7 Mayıs 2016 Cumartesi

09 MAYIS 2016-MERKÜR GEÇİŞİ



  • Merkür geçişi, Merkür'ün Güneş ile Dünya arasına girmesi ile oluşur. Geçiş sırasında Merkür, Güneş diskinin önünden yavaşça geçen küçük siyah bir nokta olarak görülecek.
  • Çıplak gözle gözlenemez. Azami 50 kat yakınlaştırabilen teleskop kullanılmalıdır. FİLTRE KULLANILMADAN BAKILMASI DURUMUNDA GÖZLERE DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR VEREBİLİR.
  • Avrupa, Afrika, Amerika, Batı ve Orta Asya, Atlantik ve Pasifik okyanuslarından izlenebilecek.
  • Türkiye'den geçişin başından itibaren, Güneş batana kadar bu geçiş izlenebilir.
  • Bir sonraki geçişler:
  • 11 Kasım 2019
  • Güneş’in Dünya’ya uzaklığı:   151 460 754 km
  • Merkür’ün Dünya’ya uzaklığı:   83 535 804 km
  • Koç takımyıldızında gerçekleşecek.
  • Sadece Merkür ve Venüs’te geçiş olur.
  • Her yüz yılda ortalama 13 Merkür, 2 Venüs geçişi gerçekleşir.
Bu gök olayının nadir gerçekleşmesinin nedenleri:


  1. Çakışmayan Yörünge
    • Merkür-Dünya yörünge eğim farkı:  7,004 derece
    • Dünya ile Merkür’ün yörüngeleri çakışık olsa idi, yılda 4,14 Merkür geçişi gerçekleşirdi. 
  2. Yörünge Hızları Farkı
Dünya’nın yörünge hızının 30 km/s, Merkür’ün yörünge hızının ise 47,36 km/s olması nedeniyle Merkür geçişi 3 yıl, 10 yıl, 3 yıl, 13 yıl, 7 yıl ve 10 yıllık periyotlar halinde gerçekleşir.