22 Ekim 2017 Pazar

MARS

                                                                    


MARS


Mars Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın 4. Dünyaya ise en yakın 2. gezegendir. Mars büyüklük açısından da Güneş Sistem'inde en büyük 7.gezegendir. Mars kızıl gezegen olarak bilinebilir. Mars'ın ortalama sıcaklığı -80 derecedir ve Mars'ın atmosferinin çoğunluğu karbondioksittir. Mars'ta yaşam olasılığı bulmak için birçok araç gönderilmiştir. Mars'ın yüzeyi Ay'da olduğu gibi alçak düzlükler ve yüksek tepelerden oluşmaktadır. Mars'ta gök taşı çarpması nedeniyle kraterler ve volkanlar vardır. Mars Roma mitolojisinde savaş tanrısı (Ares) demektir. Mars'ın Arapça adı Merih'tir. Mars kendi çevresindeki dönüşünü 24 saat 37 dakikada, Güneş etrafındaki dönüşünü ise 687 günde tamamlar.

MARS'TA BULUNAN YAPILAR


Mars 1877 yılında bulunan iki uyduya sahiptir. Bunların adları Phobos ve Deimos'tur. Mars'ta bulunan Olimpos Dağı Güneş Sistemi'nde bilinen en büyük dağdır ve Dünya'nın en büyük dağı olan Everest Dağı'nın 3 katıdır. Ayrıca Mars'ta bulunan Marineris Vadisi isimli kanyon ise Güneş Sistemi'nde keşfedilen ilk kanyondur. 


SAVAŞ TANRISI (ARES)


Roma mitolojisinde Mars savaş tanrısıdır. Jüpiter'den sonra en önemli ikinci tanrı olarak sayılırdı. Bu tanrının adından dolayı Martius(Mart) denilen ay Roma takviminde yılın ilk ayı olarak kabul edilirdi.

Romalılar'ın inanışına göre Mars, tanrıların kralı Jüpiter ve Juno'un oğludur ve Roma şehrinin kurucuları olarak kabul edilen Romulus ve Remus'un babasıdır.Romalılar Mars'a kuvvet tanrısı olarak taparlar ve onun her şeyi yapmaya gücü olduğuna inanırlardı.Romalı askerler savaşa giderken yanlarında Mars'a adanmak üzere tavuk götürürlerdi. Çünkü tavuk Mars için kutsal bir hayvandır. Askerler, savaş başlamadan önce bu hayvanlara mısır verirlerdi. Eğer tavuklar mısırı yerlerse Mars'ın Romalılar'dan yana olduğuna, yemezlerse ise savaşı kaybedeceklerine inanırlardı.             













20 Ekim 2017 Cuma

YENİ BİR GEZEGEN BULMAK

GEZEGEN KEŞFİ NASIL YAPILIR?


Gece gökyüzüne bakın. Eğer büyük şehirlerde yaşıyorsanız 4-5 tane yıldız veya gezegen görebilirsiniz. Ama köylerde yaşıyorsanız gece 100'den fazla yıldız görebilirsiniz. Bunun sebebi büyük şehirlerde ışık kirliliğinin olmasıdır.


Gökyüzündeki bir yıldızın önünden bir şey geçerse bu, o yıldızın bir gezegeni var demek-
tir. Yalnız bu bir lekede olabilir.


Ama bu olayın çıplak gözle gözlenmesi çok zordur. Bu şöyle bir şeydir; Lambaya 2 metre uzaklıktasınız ve lambanın önünden bir toz zerreciği hatta bir mikrop geçecek, ve biz bunu göreceğiz. Yani bu imkansızdır. Ayrıca gezegen keşfi yapmak için iyi ve güçlü bir teleskopa ihtiyacınız vardır.


Eğer çok güçlü bir teleskobunuz varsa ve bu teleskop fotoğraf çekebiliyorsa (ki çok güçlü 
olması gerekir) her gece fotğref çekin. Eğer yazın dağlık bir yere gidiyorsanız teleskoba 
gerek kalmayacaktır. İyi zoom yapabilen bir fotoğraf makinası (Nikon P900, Canon, Nikon Colpix)
yeterli olacaktır.

En son çektiğiniz fotoğrafları karşılaştırın. Aralarındaki küçük ama önemli olan farkları bulun.
Ardından farkları işaretleyin. Eğer fazladan bir nokta çıkıyorsa bir gezegen bulmuş olabilirsiniz.

Tebrikler bir gezegen buldunuz. Ama gezegenin yıldızının bir hareket yapması gerekir. Bu 
hareketin adı yalpalamadır.


Elinze bir eşya alın(eğer bu eşya küçükse örn:silgi buna bir ip bağlayın. Ben çantayı tavsiye ederim)
Bu eşyayı kendi çevrenizde döndürün. Döndürürken sizde dönün. Kendinizin sağa sola gittiğini
göreceksiniz. Bu olay Merkez Kaç Kuvveti olarak adlandırılır.

Yani bu yıldız gezegene çekim kuvveti uygularken yalpalar.



Peki gezgen bulundu. Oksijen var mı? Azot var mı? Su var mı? Uygun sıcaklık var mı? Dünya 
ile aynı boyda mı? Günümüzdeki araçlarla ne kadar zamanla gidilir? Gelişen teknolojinin bu
soruları çözeceğinden şüphe yok ama ışık hızında bir araç yapılabilir mi bilemem.




NOT: Eğer Dünya'da azot gazı olmasaydı, bir çakmak yaktığınızda her yer havaya uçardı.
Ayrıca gezegen Dünya'dan çok büyükse çekim kuvvetinden kafamızı kaldıramazdık, çok
küçükse uçar giderdik.




14 Ekim 2017 Cumartesi

KARADELİKLER

      Karadelikler aslında delik değillerdir. Aksine öylesine sıkışıklardır ki güçleri bu sayededir. Işık yaymadıkları ya da yansıtmadıkları için kolay gözlenemezler. Bu yüzden galaksideki milyonlarca karadelikten yaklaşık kırk tanesini biliyoruz.

      Bazı karadelikler Big Bang patlamasıyla oluştu. Diğerleri Güneş'ten daha büyük yıldızların ölürken yaptıkları patlamalarıyla oluştu.
      Karadeliklerin bizi yok etmesi için Güneş Sistemine girmesine gerek yoktur. Yakından geçerse kuyruklu yıldızları kendine çeker ve ok gibi fırlatır. Bu bile Dünya'nın sonunu getirir.

OLAY UFKU
      Karadeliğin sınırına olay ufku denir. Bir yıldız olay ufkunun çok az önündeyse, eğer ışık hızında dönüyorsa kaçabilir. Ancak olay ufkunun içine girmişse kaçması imkansızdır.

KARADELİKLER ÖLÜR MÜ?
      Karadelikler - maddeyi çeker. Karadelikte 100+ madde varsa bir - madde çektiğinde 99+ madde kalır .+0 kaldığında ölür. Tabi siz +100'ün yanına tirilyonlarca sıfır koyabilirsiniz.

                                                                                                                     Simay Baytaş

SATÜRN

Satürn Güneş sisteminin Güneşe  yakınlık sırasına
 göre 6.gezegendir.
Büyüklük açısından Jüpiter'den
sonra ikinci en büyük gezegendir. Adını yunan mitolojisindeki  Kronos'tan alır 

NOT:  Kronos, Yunan mitolojisinde bir Titan 


Kronos Gaia ve Üranüs'ün çocuğudur 




Dünya'dan çıplak gözle izlenebilen gezegen olan 
Satürn gaz devleri sınıfına girmektedir.
Gezegenin kütlesinin büyük çoğunluğunu hidrojen ve helyum oluşturmaktadır.
Satürn'ün 50 civarında uydusu vardır.
Bu uydulardan Enceladus,Dione,Rhea,Titan,Mimas en bilinenlerdir.
Gezegende ölçülebilen en yüksek sıcaklık -23 derecedir.
Satürn Güneş sistemindeki en etkileyici halka sistemine sahip gezegendir.
Satürn'ün halkaları ilk kez Galileo Galilei
tarafından farkedilmiş, ancak 1665'de Christian Huygens tarafından tanımlanmıştır.
Gezegen halkaların bilinen yapısına uygun olarak, birbirinden bağımsız hareket eden çok sayıda küçük toz,buz ve kaya parçacığının Satürn ve uydularının çekim etkileri ile sürekli 
denetim altına tutulması sayesinde şeklini koruyan dinamik bir sistem oluştururlar.



6 Ekim 2017 Cuma

VENÜS

VENÜS

Venüs Güneş’ e en yakın olan ikinci gezegendir. Kızıl bir gezegendir ve ona eskiden Güzellik Tanrıçası ismi verilmiştir. Ve ayrıca Dünya’nın İkizi olarak adlandırılır. Venüs çıplak gözle görülebilir. Venüs gece ve gündüz çok sıcaktır ve sıcaklığı genellikle sabit
kalır.

NEDEN BU KADAR SICAK?

Venüs’ün bu kadar sıcak olmasının sebebi, atmosferinin kalın olmasıdır. Ayrıca Güneş’e en yakın ikinci gezegendir. Diğer bir sebebi ise bazıları sönmüş, bazıları aktif olan volkanik dağlarla kaplıdır. Sıcaklığı gece gündüz 464 derecedir. Güneş sisteminin en sıcak gezegenidir.

VENÜSTE GÜNLER

Venüs’te bir gün, bir yıldan daha uzundur. Bunun sebebi ise Venüs’ün kendi çevresinde çok yavaş dönmesidir. Venüs kendi çevresinde bir tur atmadan, Güneş’in çevresinde bir turu bitirir ve öbür turuna başlar.


Venüs kendi çevresinde 243 günde, Güneş’in çevresinde 225 günde döner. Yani bir günde defalarca yemek yiyeceksiniz, defalarca uyuyacaksınız, her gün doğum gününüzü kutlayacaksınız.  Ayrıca Venüs ‘ün diğer bir özelliği diğer gezegenler saat yönünün tersine dönerken, Venüs saat yönünde döner. Bunu teorisini daha önceden yayınlanmış yazıdan bulabilirsiniz.


NEDEN GÜZELLİK TANRIÇASI?

Yunan mitolojisine göre Afrodit, bir denizdeki dalgayla doğar ve ona çok güzel olduğu için ona Güzellik Tanrıçası denir.
Afrodit, büyüdükten  sonra diğer tanrıçalar ve ölümlüler bile aşık olur. Kısacası herkes ona aşıktır ve Aşk Tanrıçası olarak anılır. Afrodit, Roman’ca da Venüs anlamına gelir. 


NEDEN DÜNYANIN İKİZİ?

Venüs neredeyse Dünya ile aynı boydadır. Aslında arada büyük bir fark olmasına rağmen ona yapısı ve boyutu nedeniyle Dünya’nın ikizi denir.