"Kıyamet kopacak, herkes gidip marketlerdeki tüm mumları ve yiyecekleri almaya başlasın!" gibi cümleler kurmayacağız çünkü tüm bunların hepsi yalan bilgiler. 21 Aralık hikayesinin çoğu yeri Cnbc-e'de yeni yayına giren Revolution dizisinin fragmanından ortaya çıkmış bulunmaktadır, yani bir hayal ürününün eseri olmaktadır. Şimdi gelin günümüzde olan tartışmaları inceleyip, açıklığa kavuşturalım.
Birinci olay: MAYA TAKVİMİ:
Maya takvimine bakıldığında kıyametin bu sene kopacağı gösterilmiyor ama bazı insanlar Maya takviminde ay bitimini Dünya'nın sonu olarak görmekteler ve bu yanlışlık sonucu da yanlış yorumlar ortaya çıkmaktadır. Maya takvimi tıpkı bizim aylarımız gibi ayrılmıştır. Bizim takvimimizde nasıl bir ay bitip yeni bir ay başlıyorsa Maya takviminde de aynı olay geçerlidir. Yani nasıl Kasım 31 deyip bir sonraki gün Aralık 1 diyorsanız aynı olay Maya takvimi için de geçerlidir.
İkinci olay: NIBURU YA DA GEZEGEN X:
Niburu'nun Dünya'nın 4 katı büyüklüğünde bir gezegen olduğu farz ediliyor. Dünya'ya çok yaklaşacak ve felaketlere neden olacak. Yani bu muazzam gezegenin Dünya'ya doğru ilerlediği farz ediliyor.
Fakat öyle olsaydı NASA yetkilileri veya bizler bunu çoktan görmüş ve duymuş olurduk ve bir şekilde görünmez olsaydı bu gezegenin yakın gezegenlerdeki etkisi görülürdü. Her gece gözlem yapan bilim adamları bunu görmedi, yani bu da bir yalan olmakla kalıyor.
Üçüncü olay: GÜNEŞ FIRTINALARI:
Bazı insanlar 21 ARALIK gününde Güneş fırtınası oluşacağını düşünüyor. Ama şu bir gerçek ki Güneş fırtınaları zaten hep vardı. Güneş 11 yılda bir en yüksek noktadan en düşük noktaya doğru hareket eder. Bu olay güneşin içindeki patlamaların artması veya azalması ile ilişkilidir ve bu olayda MAYIS 2013'te gerçekleşecek. Güneş faaliyetinde oldukça hafif bir zirve noktası bekleniyorsa da bu fırtınaların olacağına dair bir kanıt yok.
Dördüncü olay: GEZEGENLERİN HİZAYA GİRMESİ:
Söylentiler şu ki Güneş sistemindeki gezegenler bir hizaya girecek ve Dünya'da gelgitler oluşmaya başlayarak felaketlere neden olacak. Şunu söylemeliyiz ki gezegenler hizaya girmeyecek. Gezegenler hizaya girseydi bile Dünya'da gelgitler olmazdı. Güneş sisteminde Dünya'daki gelgitleri etkileyebilen sadece iki kütle vardır ve biri Ay'dır, diğeri de Güneş. Böylelikle diğer gezegenlerin Dünya'ya herhangi bir etkisinin olmadığını anlıyoruz.
Beşinci olay: DÜNYA EKSENİNİN KAYMASI:
Öncelikle şunu söylemeliyiz, dönüş ekseni kayamaz. Çünkü Ay ,Dünya'nın etrafında dönerken Dünya'yı dengede tutar ve Ay'ın Dünya'yı bu şekilde dengede tutması eksen kaymasına izin vermez. Manyetik alan zaman zaman yer değiştirir. Son değişim 740.000 yıl önce gerçekleşti ve böylesi bir kayma yarım milyon yıl gibi bir zamanda gerçekleşir. Ayrıca bunun Aralık ayında olacağına dair bir kanıt yok.
29 Kasım 2012 Perşembe
26 Kasım 2012 Pazartesi
28 Kasım 2012 Kısmi Ay Tutulması
28 KASIM 2012
KISMİ AY TUTULMASI
14.15.15 Tutulma Başlangıcı
16.33.32 Tutulma ortası
18.51.54 Tutulma sonu
Ay, İstanbul’dan saat: 16.38’de
Tekirdağ’dan saat: 16.43’de doğacak.
Havanın açık olması durumunda Aka Okulları gözlemevlerinde katılım ücretsizdir.
Havanın açık olması durumunda Aka Okulları gözlemevlerinde katılım ücretsizdir.
·
2012 yılının son tutulması gerçekleşecek. Ay,
Dünya’nın yarı gölge konisinin içinden geçecek ve Ay
yüzeyinin tamamı kapanmayacak. Dünya’nın gölgesi Ay’ın 2/3’ünü kapatacak ve tutulmanın parlaklığı 1,05 kadir olacak.
·
Tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı
yaklaşık olarak 403 647 km olacak ve Ay’ın
görünür büyüklüğü 30’
açı dakikası olacak.
·
Tutulma başladığında Ay, Boğa
Takımyıldızının önünde olacak
·
Tutulma, Avrupa
kıtasının büyük bir bölümü, Afrika kıtasının doğusu, Asya kıtası, Avustralya, Pasifik Okyanusu ve Kuzey Amerika’dan gözlenebilecek. Türkiye,
Ay doğduğunda tutulmanın ortasında olacak. Yani Türkiye, tutulmanın son
yarısını gözleyebilecek.
Ay tutulması:
Ay, Dünya’nın arkasından dolanıp, Dünya'nın gölgesine girmesiyle oluşur. Ay
Dünya’dan çok uzakta ve Dünya’nın gölgesi küçük olduğundan Ay tutulması
yalnızca birkaç dakika sürer. Ay tutulmaları sadece dolunay evresinde
gerçekleşir, tutulma esnasında Ay yüzeyini süpüren bir karanlık diskin gölgesini görürsünüz. Bu,
Dünya’nın gölgesidir.
Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (dolunay safhasında) bulunması gerekir.
Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5°
Tam, parçalı ve kısmi olmak üzere üç tip Ay
tutulması vardır. Bir Ay tutulmasının tam tutulma olabilmesi için Dünya ile
Ay’ın yörüngelerinin düğüm noktalarında veya düğüm noktalarına çok yakın
konumda olmaları gerekir. Aksi durumda düğüm noktalarının yakınlığına göre
parçalı ya da kısmi tutulma gözlenir. Ay’ın uzaklığının tutulmaya etkisi ise,
Ay ne kadar Dünya’ya yakınsa tutulma sürelerinin de o kadar artmasına sebep
olur.
ERKAN ARI AKA OKULLARI GÖZLEMEVLERİ
Videolar: Starry Night programı ile hazırlandı.
25 Kasım 2012 Pazar
Mikrodan Makroya Bir Evren Yolculuğu
Bu simülasyonda mikrodan makroya bir evren yolculuğu yapacaksınız.
START ile başlattıktan sonra, alttaki kaydırma düğmesi ile sola ve sağa ilerleyebilirsiniz. Bir obje hakkında bilgi almak için üzerine tıklayın.
The Scale of the Universe 2 (http://htwins.net/scale2/) sayfasından alınmıştır.
14 Kasım 2012 Çarşamba
Tam Güneş Tutulmasının İlk Resmi Yayınlandı.
Sadece Avustralya'nın kuzeyinden ve Pasifik Okyanusu'ndan gözlenebilen tam Güneş tutulmasının ilk görüntüleri bulutların arasından sıyrılan tutulma anı Camilla_SDO tarafından paylaşıldı. Daha çok resim ve video için http://ow.ly/i/17MuV sayfasına veya http://www.universetoday.com/98444/watch-live-total-solar-eclipse-from-australia/ sayfasına göz atabilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)