Kuasarlar(ingilizcesi:Quasar) dünyamızdan çok uzaklarda, çok büyük bir enerjiyle parlayan gökadalardır. Bu muazzam gök cisimlerinin evrenin ilk yıllarında oluştuğu düşünülmektedir.
Kuasarlar, içerisinde milyarlarca yıldız bulundurur.Merkezlerinde çevresindeki yıldızları içerisine çeken bir kara delik bulundurur.Bu gökada çevresinde trilyonlarca yıldızın gazlarını barındırabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, galaksimizin binlerce katı yıldız bulundurmasına rağmen, güneş sistemimizin sadece birkaç katı büyüklüktedirler.
Kuasarlarda çok hızlı kırmızıya kayma gözlenir. Çünkü kuasarlar ve Dünya'mız birbirlerinden çok uzaktadır ve evren, bu aralıkta genişlemektedir. Şuana kadar 200000'e yakın kuasar gözlemlenmiştir. Bu kuasarların bize uzaklığı 600 milyon ışık yılı -28.5 milyar ışık yılı uzaklık arasındadır.Bunların çoğu 3 milyar ışık yılı uzaklığın daha ötesindedir. Aynı zamanda, bizden çok uzaklarda oldukları için onların yeni oluştukları zamanları gözlemleyebiliriz.
Kuasarlar,ilk kez 1963 yılında Maarten Schmidt tarafından keşfedilmiştir.Kuasar kelimesi,adını "quasi-stellar radio source" yani "yıldız-benzeri radyo kaynağı"ndan alır.Kuasarlar 53 yıldır gözlemlenmesine rağmen, bu muhteşem gök cisimleri, hala gizemini korumaktadır.
Burada, Hubble Uzay Teleskobu ile çekilmiş gerçek bir Kuasar fotoğrafı görüyorsunuz. |