MARS
Mars Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın 4. Dünyaya ise en yakın 2. gezegendir. Mars büyüklük açısından da Güneş Sistem'inde en büyük 7.gezegendir. Mars kızıl gezegen olarak bilinebilir. Mars'ın ortalama sıcaklığı -80 derecedir ve Mars'ın atmosferinin çoğunluğu karbondioksittir. Mars'ta yaşam olasılığı bulmak için birçok araç gönderilmiştir. Mars'ın yüzeyi Ay'da olduğu gibi alçak düzlükler ve yüksek tepelerden oluşmaktadır. Mars'ta gök taşı çarpması nedeniyle kraterler ve volkanlar vardır. Mars Roma mitolojisinde savaş tanrısı (Ares) demektir. Mars'ın Arapça adı Merih'tir. Mars kendi çevresindeki dönüşünü 24 saat 37 dakikada, Güneş etrafındaki dönüşünü ise 687 günde tamamlar.
MARS'TA BULUNAN YAPILAR
Mars 1877 yılında bulunan iki uyduya sahiptir. Bunların adları Phobos ve Deimos'tur. Mars'ta bulunan Olimpos Dağı Güneş Sistemi'nde bilinen en büyük dağdır ve Dünya'nın en büyük dağı olan Everest Dağı'nın 3 katıdır. Ayrıca Mars'ta bulunan Marineris Vadisi isimli kanyon ise Güneş Sistemi'nde keşfedilen ilk kanyondur.
SAVAŞ TANRISI (ARES)
Roma mitolojisinde Mars savaş tanrısıdır. Jüpiter'den sonra en önemli ikinci tanrı olarak sayılırdı. Bu tanrının adından dolayı Martius(Mart) denilen ay Roma takviminde yılın ilk ayı olarak kabul edilirdi.
Romalılar'ın inanışına göre Mars, tanrıların kralı Jüpiter ve Juno'un oğludur ve Roma şehrinin kurucuları olarak kabul edilen Romulus ve Remus'un babasıdır.Romalılar Mars'a kuvvet tanrısı olarak taparlar ve onun her şeyi yapmaya gücü olduğuna inanırlardı.Romalı askerler savaşa giderken yanlarında Mars'a adanmak üzere tavuk götürürlerdi. Çünkü tavuk Mars için kutsal bir hayvandır. Askerler, savaş başlamadan önce bu hayvanlara mısır verirlerdi. Eğer tavuklar mısırı yerlerse Mars'ın Romalılar'dan yana olduğuna, yemezlerse ise savaşı kaybedeceklerine inanırlardı.