31 Ekim 2012 Çarşamba

13 Kasım 2012 - Tam Güneş Tutulması (Türkiye'den izlenemiyor.)


13-14 KASIM 2012 TAM GÜNEŞ TUTULMASI
21.37.58 TSİ (13 Kasım) Tutulma Başlangıcı
00.11.48 TSİ (14 Kasım) Tam Güneş Tutulması
02.45.34 TSİ (14 Kasım) Tutulma Sonu
Güneş, İstanbul’dan saat: 16.45.35’de
           Tekirdağ’dan saat: 16.50.35’de batacak.
 (TSi: Türkiye saati ile)

·                 2012 yılının ikinci Güneş tutulması olacak. Tam Güneş Tutulması 4 dakika 02 saniye gerçekleşecek. Diğer zamanlarda Parçalı Güneş tutulması olarak görülebilecek. Tutulmanın tamamı 3,1 saat sürecek. 

·                 Tutulmanın en iyi gözlenebilecek bölgeleri Pasifik okyanusun ve Avustralya’nın kuzey bölgeleri Tam Güneş Tutulması olarak gözleyebilecek. Yeni Zelanda ve Avustralya’nın doğusu Parçalı Güneş Tutulması olarak gözleyebilecek. Tutulma Türkiye’den gözlenemeyecek.

·                 Tam Güneş Tutulmasının parlaklığı 1,033 kadir olacak.

·                 Tam tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 361 647 km, Güneş 148 417 350 km uzaklığında olacak ve tutulma başladığında Terazi Takımyıldızının önünde olacak.

·                 13 Kasım günü Güneş’in görünür büyüklüğü 32’ açı dakikası, Ay’ın ise 33’ açı dakikası olacaktır.

·                 28 Kasım 2012 tarihinde Kısmi Ay tutulması gerçekleşecek. Bu tutulmanın sonu Türkiye’den izlenebilecek.


Güneş tutulmaları, Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ile gerçekleşen önemli bir gök olayıdır.

Güneş tutulmalarının gerçekleşebilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge düzleminin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya buna yakın noktalarda (yeniay safhasında) bulunması gerekir.  


Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.


 Bu videolar 13 kasım 2012 tarihinde gerçekleşecek Tam Güneş Tutulmasının, Güneş'in ve Ay'ın üzerine çıkılsa nasıl izlenirdi sorusuyla hazırlanmış ve sadece bu tarihteki tutulmanın simule görüntüleridir.
                                                                                                                                    

ERKAN ARI                                                                                                                              AKA OKULLARI GÖZLEMEVLERİ

Resimler: TUG (Tübitak Ulusal Gözlemevi)
Videolar: Starry Night planetarium programı ile hazırlandı.