20 Mayıs 2013 Pazartesi

GÖRÜNMEZ KORKU

GÖRÜNMEZ KORKU: 

KARADELİKLER

Bundan 50 yıl öncesine kadar hakkında en ufak bilgiye sahip olamadığımız. hiçbir güç tanımayan, doymak bilmeyen canavarlar...

 

Evrenin en eski varlıkları olan karadelikler, bilinenin aksine içi boş değil, tam aksine evrenin en yoğun yerleridir.Yoğunluğunu kısaca: eğer güneşimizi pinpon topu kadar sıkıştırabilseydik güneşimiz bir karadeliğe dönüşürdü. şeklinde örnekleyebiliriz.
Karadelikler devasa yıldızlara çok benzerler, aslında onların ta kendileridir.

Yıldız ölürken, çapı binlerce kilometreden yanlızca onlarca metreye küçülür. Karadeliği dev yıldızın ruhuna benzetebiliriz. Dev yıldız öldürken karadeliğe dönüşür ve bir anda gözden kaybolur. Aslında o hep ordadır, gücü olan kütlesini kaybetmemiştir.. Yıldız hayattayken hangi yörüngedeyse o yörüngeyi izler. Kısaca yıldızın kaybolmuş ruhudur.

Karadelik herşeyi yutmaktan hiç vazgeçmez ve hiç bir zaman doymaz. Boyut, kütle, ağırlık, yoğunluk, sıcaklık, hız... Bunların karadelikte hiçbir anlamı yoktur sadece yutar.

OLAY UFKU 

Karadelik kendisine yakın olan herşeyi, ışığı dolayısıyla zamanı bile çeker. Karadelikten belki uzakken kaçabiliriz ama bir nokta vardır ki isterseniz ışık hızında gidin kaçamazsınız. Olay ufku girenin bir daha asla kaçamayacağı noktadır. Olay ufku karadeliğin etrafında halka şeklinde bariz belli olur. Olay ufkunda zaman durma noktasına gelir ve her şey atom altı parçacıklarına kadar ayrışıp karadeliğe hapsolur. 

KARADELİKLER HAKKINDA BİLGİLER
  1. Özelliklerini kütlelerinden alırlar.
  2. Renginin olmamasının nedeni (ışığı sürekli soğurması) ışığın ondan yansımamasıdır.
  3. Ömürleri yoktur ama ölümleri vardır.
  4. Boyutları ortalama 20-50 metre arasındadır.
  5. Galaksilerin ortasında karadelik bulunur.
  6. Yörüngeleri vardır.