25 Ekim 2013 Cuma

03 KASIM 2013 HİBRİT (HALKALI-TAM) GÜNEŞ TUTULMASI






03 KASIM 2013 HİBRİT (HALKALI-TAM) GÜNEŞ TUTULMASI

15.22.18 TSİ  Tutulma Başlangıcı

15.40.30 TSİ  Tam Güneş Tutulması

15.58.42 TSİ  Tutulma Sonu

 


·        2013 yılının sonuncu ve en ilginç gök olayı olan Hibrit (Halkalı-Tam) Güneş Tutulması gerçekleşecek.


·        Tutulma Türkiye’den sadece parçalı Güneş Tutulması olarak gözlenecek. Yandaki resimde Güneş’in sol alt köşedeki dairenin içerisinde bulunan miktar, Marmara bölgesinden gözlenecek tutulmanın maksimumudur.

Başlangıç: 11.44.27

Ortası :      13.29.39

Sonu:         15.02.51


·        Hibrit (Halkalı-Tam) Güneş Tutulması, en nadir gözlenen tutulmadır. Tutulma, halkalı ile başlayıp hareketin yarısında tam tutulma ile devam edecek. Her ne kadar Güneş Ay’dan yaklaşık 400 kat büyük olsa da yaklaşık 400 kat daha uzak olasından dolayı Güneş ile Ay’ın gökyüzündeki görünür büyüklükleri aynıdır.


·        Ancak bu eşitlik daimi olmaz. Dünya’nın yörüngesinin elips olmasından dolayı Güneş’in görünür boyutu, Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngesi de elips olduğu için Ay’ın görünür boyutu değişir. Bu eşitliğin bozulduğu dönemlerde Güneş tutulması meydana gelirse bu tam Güneş tutulması olmayabilir.


·        Tam Güneş Tutulmasının parlaklığı 1,033 kadir olacak.


·        Tam tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 369 279 km, Güneş ise 148 789 500 km uzaklığında olacak ve tutulma başladığında Terazi Takımyıldızının önünde olacak.


·        03 Kasım günü Güneş’in görünür büyüklüğü 32’ açı dakikası, Ay’ın ise 32’ açı dakikası olacaktır.


·        Atlantik’in kuzeyinden başlayıp Afrika kıtasının ekvator bölgesinde  gerçekleşecek bu gök olayı Güney Amerika’nın doğusu, Avrupa’nın güneyi, Orta Doğu ve Afrika kıtası gözlenebilen bölgelerdir.




Güneş tutulmaları, Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ile gerçekleşen önemli bir gök olayıdır.


Güneş tutulmalarının gerçekleşebilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge düzleminin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya buna yakın noktalarda (yeniay safhasında) bulunması gerekir.  


Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.


                                                                                                                                    ASTRONOM ERKAN ARI
             AKA OKULLARI

Resimler: en.wikipedia.org

                  astronomy.com