16 Ocak 2020 Perşembe

10 Bilim Kurgu Filmindeki Mantık Hataları

10- Armageddon

 Çoğu insanın severek izlediği Armageddon filmindeki mantık hataları epeyce yüksek.
İlk olarak Dünya'ya doğru gelen bir meteoru patlatamazsınız. Patlatsanız bile bu çok daha kötü şeylere yol açar. İkincisi de zaten yetişmiş olan astronotlara sondaj eğitimi vermek yerine sondajcılara bir haftalık astronotluk eğitimi vermeleri. Sayılamayacak kadar çok olan mantık hataları sırasında en önemli olanlar bunlar.


9- Intterstellar (yıldızlararası)

 Çoğumuzun anlamadığı ama yine de büyülendiği bir film olan Interstellar bütün ciddiyetine rağmen
ufak mantık hataları barındırıyor. İlk olarak uyuyan güzel gibi bir yatağa yatarak ve uyuyarak yüzlerce yıl genç kalamazsınız. Ve yine maalesef uzayda havası zehirli olan ve basınç seviyesi düşük bir gezegende kaskınızın camı kırıldığında o kadar uzun süre hayatta kalamazsınız ve kaskların camları gerçekten de kafa atarak kırılamayacak kadar sağlam. Yani kırmak için daha çok sivri ve keskin birşey gerekiyor. Örneğin bir yumurtayı elinize alın ve avucunuz içinde sıkmaya başlayın. Kırılmadı değil mi ? Şimdi de bir bıçakla üstüne vurun çatırt diye kırılır (Bütün bunları lavabonun içinde yağmayı unutmayın!!!).


8- Star Wars (Yıldız Savaşları)

 Zaten başlı başına kurgu olan bu filmde mantık hatası bulmamak zor. İlk olarak herkesin bildiği ışın kılıçlarından başlayalım. İlk önce şunu kabullenelim: Gerçek hayatta ışın kılıcı yapılabilir. Ama ışığı bile hapsedebilen çok gelişmiş bir manyetik alan sayesinde. Ayrıca bir kablo ya da sırta asılmış 50 kg'lık bir akü olmadan ışın kılıcını çalıştırmak imkansız. Filmde ışın kılıcı gücünü uydurma olan diatyum pilinden alıyor. Ama asıl vurucu nokta ışın kılıcının asıl çalışmasını sağlayan parçanın yani Kiber kristalinin TAMAMEN uydurma olması.


7- Gravity (yerçekimi)

 İlk olarak filmin ana konusu güzel ama asıl önemli tarafı : "BİR ÜLKE NEDEN UZAYA FÜZE GÖNDERİR ???!!!" .
Peki böyle bir sorumsuzluğu kim üstlenecek?.
Ayrıca kapsülün kapısı açıldığı anda basınçtan dolayı kapsüldeki herşeyin dışarı çekilmesi gerekirdi.


6- Marslı (Martian)

 Bu filmde mantık hatası bulmak oldukça zor ama birşeyler bulmaya çalışalım. Örneğin Mars üzerinde 3200 km gitmek. Ve bunu güneş enerjisiyle yapmak mantıklı geliyor ama peki Mars'ta patates yetiştirmek ? Mantıklı gelebilir ama koskoca projelere imza atan NASA bir yönetmenden önce bunu düşünüp çiftçibot falan gönderemez miydi ? 


5- Uzay Yolcuları

 İlk olarak uyku kapsülleri yine tamamıyla kurgu. Yoksa insanlar neden şimdi kendilerini dondurmuyorlar ? Ayrıca bir yapay zekanın bir yolcuyu uyandırması sizce de garip değil mi ? 
Yani bu kadar akıllıysa neden adamı uğraştırıp sorunu direkt olarak söylemiyor ? Filmin sonundaki botanik bahçe de bana biraz garip geldi.



4- Uzay Oyunları (Ender's Game)

 İlk olarak kimse çocuğunun beynine bir çip taktırıp onu bir okula yollamaz. Ayrıca neden başarılı generaller varken bir çocuğu uzaylı bir ırkı yok etmek için kullanırlar ? Zaten şu an uzaylı aramıyor muyuz ? Filmin yönetmeninin daha çok insan ile uzaylı arasındaki ilişkiyi ele alacak bir yapıt çıkarması beklenirdi.


3- Yarının Sınırında

 Her ne kadar uzayda geçmese de yine uzaylı yaşam formlarını ve garip bir zaman kırılması olayını içeren bir senaryoya sahip. Mantık hatası ise  bir uzaylının zamanı kıracak güce sahip olması, diğerlerinin bunu bilmesi ve insanların zayıf yanlarını öğrenip zamanda geriye giderek o zayıflıkları kullnamaması.


2- ALIEN

 Film büyük ölçüde gerilim içeren ve birçok mantık hatasının bulunduğu bir film. Ayrıca bu filmin oyunu da var. Oyunu daha yeni olduğu için onun üzerinden gidelim. İlk olarak uzaylı yok edilemez, öldürülemez bir varlık olarak kabul ediliyor ve onu sadece canını yakarak kaçırabiliyorsunuz. Ama asıl hata bu olayın bir gemide geçmesi, bütün mürettebatın ölmesi, onlardan haber alınamaması ve gönderilen bir kişinin ise geri dönmemesi. Hangi insan bundan şüphelenip gemiye baskın yapmaz ki??


1- Hayat (Life)

 İlk olarak neden bir marslı yaşam formunu meraktan bir labaratuvara tıkıp sonra onunla arkadaş olmaya çalışırsın ki ? Üstelik senin sağ elini kırmışken. Ayrıca bir uzay sondasının Dünya'dan Mars'a gidip geri gelmesi günümüz teknolojisi ile olanaksız.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Filmlerin Wikipedia linkleri : Armageddon: https://en.wikipedia.org/wiki/Armageddon_(1998_film)
                                                Interstellar: https://en.wikipedia.org/wiki/Interstellar_(film)
                                                 
                                                Star Wars:  https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars

                                                Gravity: https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_(2013_film)

                                                Marslı: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Martian_(film)

                                                Uzay Yolcuları: https://en.wikipedia.org/wiki/Passengers_(2016_film)
  
                                                Uzay Oyunları: https://en.wikipedia.org/wiki/Ender%27s_Game

                                                Yarının Sınırında: https://en.wikipedia.org/wiki/Edge_of_Tomorrow

                                                ALIEN: https://www.google.com/search?sxsrf=ACYBGNTUgExKnTiwhOxYCa0ySWa3_HVc1Q%3A1579204200483&ei=aL4gXv2PHYjxrgSOzJ64Cw&q=alien+3&oq=alien+3&gs_l=psy-ab.3..0j0i131j0l8.162286.164675..164777...2.4..0.334.1394.0j4j1j2......0....1..gws-wiz.....10..0i71j35i362i39j35i39j0i67.AH-ikj5OjPo&ved=0ahUKEwj945aL8ojnAhWIuIsKHQ6mB7cQ4dUDCAs&uact=5
                         
             
                                               Hayat: https://en.wikipedia.org/wiki/Life_(2017_film)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okuduğunuz için teşekkürler                                                                         
                                                                                                                Ahmet Ediz HAREM