27 Kasım 2016 Pazar

BİLİNEN EVRENİN EN KÜÇÜKLERİ

                                       

En küçük gezegen :
*Kepler-37b Dünya'dan yaklaşık 215 ışık yılı uzakta yer alıyor
*1 yılı 13 gün sürüyor.Yüzey sıcaklığı 427 derece , büyüklüğü yaklaşık ay boyutunda

En küçük yıldız :
*OGLE-TR-122b yaklaşık 3.200 ışık yılı uzaklıkta.Çapı Jupiter gezegeninden %25-%20 oranında daha büyüktür.
*Yaklaşık kütlesi ise güneşin %7.5 - %8'i kadar yaydığı enerjiyi ve ışık Güneşinkinden 10 bin kat daha az

En küçük karadelik :
*50.000 Güneş kütlesinde olduğu düşünülmekte
*340 milyon ışık yılı uzaktaki RGG 118 adlı cüce galaksinin merkezinde yer alıyor

En küçük galaksi :
*Segue 2 yaklaşık 114.000 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
*Yaklaşık 1000 civarı yıldıza ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.
*Parlaklığı Güneşten 900 kat daha fazla
*Kendi galaksimiz olan Samanyolu Galaksisiyle kıyaslarsak Samanyolu Segue 2'den 20 milyar kat daha parlaktır.

25 Ağustos 2016 Perşembe

16 EYLÜL 2016 KISMİ AY TUTULMASI

16 EYLÜL 2016
KISMİ AY TUTULMASI
19.54.40    Tutulma Başlangıcı
21.55.26    Tutulma ortası
23.53.57    Tutulma sonu

Ay İstanbul’dan saat:  19.14’de
     Tekirdağ’dan saat: 19.20’de doğacak.



·         Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinin içinden geçecek ve Ay yüzeyinin tamamı kapanmayacak. Dünya’nın gölgesi Ay’ın 2/3’ünü kapatacak ve tutulmanın parlaklığı 1,05 kadir olacak.

·         Tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 360 977 km olacak ve Ay’ın görünür büyüklüğü 32’ açı dakikası olacak.

·         Tutulma başladığında Ay, Balık Takımyıldızının önünde olacak

·         Tutulma,  Avrupa kıtası, Afrika kıtası, Asya kıtası, Avustralya’dan gözlenebilecek. Türkiye, tutulmanın tamamını gözleyebilecek.

Ay tutulması: Ay, Dünya’nın arkasını dolanıp gölgesine girdiğinde Ay tutulması olur. Ay Dünya’dan çok uzakta ve Dünya’nın gölgesi küçük olduğundan Ay tutulması yalnızca birkaç dakika sürer. Ay tutulmaları sadece dolunay evresinde gerçekleşir, Ay yüzeyini süpüren bir karanlık disk gölgesini görürsünüz. Bu, Dünya’nın gölgesidir.

Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (dolunay safhasında) bulunması gerekir.

Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.

Tam, parçalı ve kısmi olmak üzere üç tip Ay tutulması vardır. Bir Ay tutulmasının tam tutulma olabilmesi için Dünya ile Ay’ın yörüngelerinin düğüm noktalarında veya düğüm noktalarına çok yakın konumda olmaları gerekir. Aksi durumda düğüm noktalarının yakınlığına göre parçalı ya da kısmi tutulma gözlenir. Ay’ın uzaklığının tutulmaya etkisi ise, Ay ne kadar Dünya’ya yakınsa tutulma sürelerinin de o kadar artmasına sebep olur.


                                                                                                                                    ASTRONOM ERKAN ARI
                                                                                                                                                 AKA OKULLARI GÜNEŞ VE UZAY GÖZLEMEVLERİ


1 EYLÜL 2016 HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI

01 EYLÜL 2016 HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI
10.20.37 Tutulma Başlangıcı




12.08.55 Halkalı Güneş Tutulması
13.55.54 Tutulma Sonu



·         Halkalı Güneş Tutulması anı, 3 dakika 06 saniye gözlenebilecek. Diğer zamanlarda Parçalı Güneş tutulması olarak görülebilecek.

·         Ay, Güneş’in %97’sini kapatabilecek.
 

·         Aslında Tam Güneş Tutulması olması gerekirken, Ay Dünya’dan uzaklaştığı için görünen boyutu azalacak. Bu azalma Ay’ın Güneş diskini tamamen kapatamamasına neden olduğundan Halkalı Güneş tutulması olarak gözlenmesine neden olur. Ay, Dünya’dan yaklaşık olarak 5 000 km uzaklaşmış olacak.

·         Tutulmanın en iyi gözlenebilecek bölgeleri, Madagaskar, Afrika kıtasının orta bölgesi, Atlantik ve Hint okyanusu, Halkalı Güneş Tutulması olarak gözleyebilecek. Asya kıtasının güneyi, Avustralya’nın batısı, Afrika kıtası, Parçalı Güneş Tutulması olarak gözleyebilecek. Tutulma Türkiye’den gözlenemeyecek.

·         Tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 387 734 km, Güneş 151 363 500 km uzaklığında olacak ve tutulma Aslan Takımyıldızının önünde olacak.



Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya buna yakın noktalarda (yeniay safhasında) bulunması gerekir.

Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.

                                                                                                                                    ASTRONOM ERKAN ARI
                                                                                                                                                 AKA OKULLARI  GÜNEŞ VE UZAY GÖZLEMEVLERİ





Fotoğraf kaynakçası: Nasa Eclipse

12 Ağustos 2016 Cuma

51.BÖLGE ?

Günümüzdeki zamanlarda büyük sır ve merak konusu olan 51.Bölge nedir ne değildir ?

   51. Bölge ABD-Las Vegas ' da bulunmaktadır,Groom gölü yakınlarında ve en yakın yerleşim birimi Rachel Kasabasıdır.Peki her şey nasıl başladı ?
ABD Roswell Eyaletinde tanımlanamayan uçan bir cismin düşmesiyle başladı.Bu cismin düşmesi halk da büyük bir heyecan uyandırdı.Uzayda yalnız değiliz düşüncesi ile ufo düşmesinin olduğunu kanıtına vardılar.Ufonun düşmesiyle birlikte ufo daki parçalarla ABD'nin zaman yolculuğu,ışınlanma,uçan cisimler ve ileri teknolejiyle ilgili deneyler yapıldığı öne sürüldü.Bölgenin bazı resimlerinden sadece bir kaç konteyner var olduğu görülsede , bazı belgelerden yola çıkarak yer altında büyük bir yerin varolduğunu artık hepimiz biliyoruz.51. Bölgenin varlığı başlarda kabul edilmesede 2013 yılında 51.Bölgenin varlığı ABD tarafından da kabul edilmiş oldu.Fakat yapılan açıklamada ufo veya uzaylılarla ilgili bir şey yoktu.CIA'in yaptığı belgelerde farklı bir uçak için çalışmaların yapıldığı öne sürülmüştü ancak uçakların pist olarak kullanabileceği bir alan yoktu.Peki bu gizem nasıl başladı ? ABD o yıllarda böyle bir yeri ve çalışmaları yalanlasa da Sovyetler Birliği sürekli fotoğraflar yayınladı uçaklarıyla 51.Bölgenin üstten çekimlerini yaptı.Bu bölgede uzaylılarla ufolarla alakalı şeylerin olabileceğinin bir sürü kanıtı var fakat elimizdeki en büyük kanıt zamanında 51.Bölgede çalışmış Boyd Bushman adlı bir bilim insanının kayıtları.Bu bilim insanı ölmeden önce her şeyin resimleriyle birlikte göstererek kendini kayıt altına alıyor ve burada uzaylılarla ilgili çalışmaların yapıldığını açıklıyor.Ayrıca bölgenin çok güçlü bir koruması var etrafta pek çok kamera bulunmakta bölgeye yaklaşabileceğiniz sınır iste en fazla 50 KM o sınıra geldiğinizde ise tabelalar sizleri uyarmaya başlıyor.Eğer onları fazla önemsemeyip devam ederseniz sizi öldürüyorlar.

Sonuç olaraktan bununla ilgili bir çok ses kaydı var bunları internetten araştırarak bulabilirsiniz.

Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim.


 

10 Ağustos 2016 Çarşamba

GALAKSİLER VE ÇEŞİTLERİ





                                               GALAKSİLER VE ÇEŞİTLERİ
    Eskiden galaksiler sadece bulutçuklar olduğu ve hepsinin Samanyolu'nun içinde olduğu düşünülüyordu ancak Edwin Hubble bu düşüncenin yanlış olduğunu bulmuş ve kanıtlamıştır ve bunu 1923 yılında tesadüfen bulmuştur aslında Edwin Hubble diğer bulutçukları inceleyecektir fakat Samanyolu'nun çapı ölçüldüğünde ve Andromeda'nın uzaklığına bakıldığında aslında hepsinin ayrı galaksiler olduğu ortaya çıkmıştır.

GALAKSİ ÇEŞİTLERİ
1-SARMAL GALASİLER
  Sarmal galaksiler Samanyolu gibi olan galasilerdir ve kollara ayrılır.Bu galaksilerin ortalarında cüce ve yaşlı yıldızlar bulunur bu yıldızlar birbirlerine çok yakın oldukları için tek ve çok büyük bir yıldız gibi görünürler.
Ayrıca bir teoriye göre Samanyolu'nun tam ortasında kütlesi çok büyük ama kendisi küçük olan bir karadelik olduğu da iddia edilir.
    Resimde de gördüğünüz gibi kollara ayrılan Samanyolu Galaksisinde Güneş'te Orion kolunda yer alır

2-DÜZENSİZ GALAKSİLER
  Düzensiz galaksilerin adından da belli olduğu gibi herhangi belirli bir şekli yoktur ancak eskiden onlarında birer şekli olduğu ama sonrasında ise bu şeklin 2 galaksinin çarpışması gibi olaylarla bozulduğu düşünülmektedir.


3-DİSK BİÇİMLİ GALAKSİLER
  Bu galaksiler de bir disk gibidirler sanki bir frizbi gibi şekilleri vardır.Bu galaksilerde yaşam belirtisi yoktur çünkü içinde sadece cüce yaşlı yıldızlar bulunur ve canlılık belirtisi için kesinlikle gerekli olan -yaşam elementide dediğimiz- karbon yoktur,bunun yanında oksijen gibi bizim için önemli elementlerde yoktur.Sadece helyum ve hidrojen bulunur.Uzayda yaşam belirtisi aranırken bu galaksilere bakılmaz.


 



                                                                 TEŞEKKÜRLER











14 Mayıs 2016 Cumartesi

KARA DELİK NEDİR ?

Karadeliğin genel tanımı şudur : Kara delikastrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir.
Ayrıca Kara delik gözlemleri yapmak çok zordur.


Kara deliklerin Bir de Olay Ufku denilen bir yeri vardır işte bir madde bu Olay Ufku Denilen yere geçişini yaparsa artık kara delikten kaçamaz.Ayrıca Bilim Adamları Olay Ufkunun ötesinde neler olup neler bittiğini bilmiyorlardır şöyle ki olay ufkunun ötesi bilinmezdir.

Peki Kara Delikler Nasıl Oluşur ?

Kara Delikler birkaç farklı şekille oluşabilmektedir.Bunlardan biri Yıldız Çökmesidir.Bir gökcisminin iç basıncı kendi kütle çekimini yenemediği zaman yıldız çökmeye başlar.

4 Karadelik Çeşidi Vardır Bunlar : 


1-)Yıldızsal Karadelikler :
- Bu Karadelikler Birkaç Güneş Kütlesi Kadar Kütleye Sahiptirler.Ölmekte Olan Yıldız Eğer Güneşimizin 3 Katından Daha Da Ağır İse Nötron Yıldızı Düzeyinde Kalmaz ve Yıldızın Çekirdeğinde Yoğunluk Artışı  ve Tepkime Artar ve Karadelik Haline Gelir.

2-)Dev Karadelikler :
- Bu Karadelikler Bir Kaç Milyon Veya Bir Kaç Milyar Güneş Kütlesine Sahiptirler Genellikle Galaksilerin Merkezlerinde Bulunurlar.İşte Bu Yüzden Galaksilerin Merkezleri Olabildiğinden Çok Daha Parlak Gözükmektedir.Bu Karadeliklerden  Galaksimizde Gözlemlenmiştir Ve Çevresindeki Yıldızların Çok Hızlı Hareket Ettikleri Belirlenmiştir.     

3-)Orta Boyutta Kara Delikler : 
- Bu Karadeliklerin Kütleleri 100 Veya 10000 Güneş Kütlesi Civarındadır        

4-)İlksel Karadelikler : 
- Mikro Kara delikler Veya Kuantum Kara Delikler Adıda Verilmektedir.Bu Kara delikler Çok Küçük Boyutlardadır. Peki Bu Kara Deliklere Neden İlksel Denilir ? Çünkü Bu Karadeliklerin Büyük Patlama Sonrasında Oluştuğunun Sanılmasındandır. 1970 li Yıllarda Stephen Hawking kara deliklerin oluşumlarının üzerine bir araştırmada bulundular ve Bu Kara Delikler Yıldızsal Kara Deliklere Nazaran Daha Fazla Bulunduklarını Tespit Ettiler. 

7 Mayıs 2016 Cumartesi

09 MAYIS 2016-MERKÜR GEÇİŞİ



  • Merkür geçişi, Merkür'ün Güneş ile Dünya arasına girmesi ile oluşur. Geçiş sırasında Merkür, Güneş diskinin önünden yavaşça geçen küçük siyah bir nokta olarak görülecek.
  • Çıplak gözle gözlenemez. Azami 50 kat yakınlaştırabilen teleskop kullanılmalıdır. FİLTRE KULLANILMADAN BAKILMASI DURUMUNDA GÖZLERE DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR VEREBİLİR.
  • Avrupa, Afrika, Amerika, Batı ve Orta Asya, Atlantik ve Pasifik okyanuslarından izlenebilecek.
  • Türkiye'den geçişin başından itibaren, Güneş batana kadar bu geçiş izlenebilir.
  • Bir sonraki geçişler:
  • 11 Kasım 2019
  • Güneş’in Dünya’ya uzaklığı:   151 460 754 km
  • Merkür’ün Dünya’ya uzaklığı:   83 535 804 km
  • Koç takımyıldızında gerçekleşecek.
  • Sadece Merkür ve Venüs’te geçiş olur.
  • Her yüz yılda ortalama 13 Merkür, 2 Venüs geçişi gerçekleşir.
Bu gök olayının nadir gerçekleşmesinin nedenleri:


  1. Çakışmayan Yörünge
    • Merkür-Dünya yörünge eğim farkı:  7,004 derece
    • Dünya ile Merkür’ün yörüngeleri çakışık olsa idi, yılda 4,14 Merkür geçişi gerçekleşirdi. 
  2. Yörünge Hızları Farkı
Dünya’nın yörünge hızının 30 km/s, Merkür’ün yörünge hızının ise 47,36 km/s olması nedeniyle Merkür geçişi 3 yıl, 10 yıl, 3 yıl, 13 yıl, 7 yıl ve 10 yıllık periyotlar halinde gerçekleşir. 

6 Nisan 2016 Çarşamba

Televizyondaki Karıncalanmanın Sebebi

Analog televizyon yayınında sinyal olmadığında ekranda sürekli hareket eden beyaz ve siyah noktalar görmekteyiz buna halk arasında karıncalı görüntü deniliyor.Kusursuz şartlar altında anten ucunda bir sinyal olmayacağı için televizyonun tasarımına bağlı olarak siyah veya beyaz bir görüntü görmemiz gerekmektedir.Yani analog televizyonlarda gördüğümüz bu şeyler televizyonun üretiminde eklenmiş şeyler değil bunlar evrenin izleri.
Evren birçok bilim adamı tarafından kabul edildiği gibi evren Büyük Patlama (Big Bang) ile oluşmuştur. Bu patlamadan sonra bugün gördüğümüz, göreceğimiz herşey şekillendi ve şekillenmeye devam ediyor.Yıldızlar, gezegenler ve biz. Bütün bunların televizyonlarda gördüğümüz karıncalı görüntü ile ne alakası var ? diyebilirsiniz.Ancak televizyonlardaki karıncalı görüntüler evrenimizin oluşmasına olanak sağlayan Büyük Patlama’nın bir kalıntısıdır.
Büyük Patlama öyle şiddetliydi ki bunun en önemli etkilerinden biri halen evrenin her yerinde 1.9 mm dalgaboyuna sahip uç değerine 160.4 Ghz frekansta ulaşarak salınan bir mikrodalga yayını olarak gözlemlenmektedir. 

İşte televizyonda gördüğümüz ve genellikle halk olarak karıncaların çevirdiği film olarak değerlendirdiğimiz görüntülerin nedeni bu etkidir. Bu etki sadece televizyonda karşımıza çıkmakla kalmaz, radyo dinlerken de kanal aralarında duyduğumuz ses yine aynı etkinin, o patlamanın bir sonucudur.

GEZEGENLERİN ADLARI


A.GEZEGENLER ADLARINI NELERDEN ALMIŞTIR?

Merkür: Adını Roma mitolojisinde ticaret, yolculuk tanrısı ve tanrıların habercisi olan Merkür’den  almıştır.

Venüs:Parlaklığından dolayı aşk ve güzellik tanrısı Venüs’ün adı verilmiştir.

Dünya:”Dünya” sözcüğünün kökeni Arapçadaki “dunyā “sözcüğüne dayanır.

Mars:Kızıl renkte olduğu ve kan ve ateşi hatırlattığı için savaş tanrısı Mars’ın adı verilmiştir.

Jüpiter:Büyük oluşundan dolayı bu gezegene tanrıların kralı olan Jüpiter’in adı verilmiştir.

Satürn:Adını  Roma mitolojisindeki tarım tanrısından almıştır.

Uranüs:Adını Yunan mitolojisindeki gök tanrısı Uranos’tan almıştır.

Neptün:Maviliğinden dolayı adını Neptunus’tan almıştır.

B.GEZEGENLERİN TÜRKÇE ADLARI

              Erdenay : Merkür
              Çolpan : Venüs
              Yertinç : Dünya
              Kızıldız : Mars
              Erendiz : Jüpiter
              Sekendiz : Satürn
              Altayhan : Uranüs
              Talayhan : Neptün

güneş sistemi ile ilgili görsel sonucu







20 Şubat 2016 Cumartesi

Kuasar Nedir?

       Kuasarlar(ingilizcesi:Quasar) dünyamızdan çok uzaklarda, çok büyük bir enerjiyle parlayan gökadalardır. Bu muazzam gök cisimlerinin evrenin ilk yıllarında oluştuğu düşünülmektedir.
       Kuasarlar, içerisinde milyarlarca yıldız bulundurur.Merkezlerinde çevresindeki yıldızları içerisine çeken bir kara delik bulundurur.Bu gökada çevresinde trilyonlarca yıldızın gazlarını barındırabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, galaksimizin binlerce katı yıldız bulundurmasına rağmen, güneş sistemimizin sadece birkaç katı büyüklüktedirler.    
   
    Kuasarlarda çok hızlı kırmızıya kayma gözlenir. Çünkü kuasarlar ve Dünya'mız birbirlerinden çok uzaktadır ve evren, bu aralıkta genişlemektedir. Şuana kadar 200000'e yakın kuasar gözlemlenmiştir. Bu kuasarların bize uzaklığı 600 milyon ışık yılı -28.5 milyar ışık yılı uzaklık arasındadır.Bunların çoğu 3 milyar ışık yılı uzaklığın daha ötesindedir. Aynı zamanda, bizden çok uzaklarda oldukları için onların yeni oluştukları zamanları gözlemleyebiliriz.
    
    Kuasarlar,ilk kez 1963 yılında Maarten Schmidt tarafından keşfedilmiştir.Kuasar kelimesi,adını "quasi-stellar radio source" yani "yıldız-benzeri radyo kaynağı"ndan alır.Kuasarlar 53 yıldır gözlemlenmesine rağmen, bu muhteşem gök cisimleri, hala gizemini korumaktadır.

Burada, Hubble Uzay Teleskobu ile çekilmiş gerçek bir Kuasar fotoğrafı görüyorsunuz.
 

18 Şubat 2016 Perşembe

Uzaylılar var mı? Gerçek mi?

                                     
                                                     
       
   Uzaylılar bana kalırsa varlar , çünkü mantıken düşündüğümüzde bu büyük evrende tek biz olmamalıyız..Bu çok bencilce olur.Bir de insanlar hep şaşırmaktadır  UFO'lar Amerikaya mı düşüyor? Tabi ki  de düşmüyor çünkü uzaylılar  evrenin kaç bin veya kaç milyon ışık yılı uzaklıktan geliyorlar onca şeyi atlatıyorlar fakat Dünya'ya gelinceyse Amerika'nın önünden geçiyorlar : ben bir düşeyim  de Amerikalılar benim teknolojimi yapsınlar Dünya'nında En Büyük gücü olup Dünya'ya da hükmetsinler yok İron Man zırhlarıydı falan UFO'ydu hepsi yalan ama 51. Bölge var bu ispatlanmış bişey tamam insanlıktan bişey saklıyorlar ama uzaylılar olamaz bence .




                                         NOT: Ruhi Çenet videolarına inanmayınız.

14 Şubat 2016 Pazar

KARANLIK MADDE VE KARANLIK ENERJİ NEDİR ?


KARANLIK MADDE VE KARANLIK ENERJİ NEDİR ?

Karanlık Madde Elektromanyetik Dalgalarla Etkilişime Girişmeyen Kütleçekimi ile belirlenebilen maddeye denir.
Karanlık Maddenin Evrenin %25 ini Oluşturduğu 
Teorileri Şu Zamanlarda Öne Sürülmektedir ve şuan için herhangi bir gözlem yapılmamıştır.Karanlık Madde İlk Olarak 1932 Yılında Bir Astrofizikçi tarafından 
bulunmuştur fakat bu konu üzerinde pek fazla araştırma yapılmamış ve konu ciddi bile alınmamıştır.En Önemli Kanıtı İse 1970 Yılında Bir Grup İnsanın Karanlık
Maddenin Varlığının Öne Sürüşüdür Fakat Ciddiye Alınmamıştır.Karanlık Madde ve Karanlık Enerji Birbirine Çok Karıştırılmaktadır Fakat İkisi Birbirine Yakın da
Olsa Farklı Kavramlardır Nerden Geliyor Bu Yakınlık Derseniz Evrenin %70 ini Karanlık Enerji %25 ini Karanlık Madde Kalan %5 lik Kısmı İse Henüz Hakkında 
Hiç Bir Şey Bilmediğimiz Yıldızlar Vs. Oluşturmaktadır.Karanlık Enerji ise Şuan Evrenin Genişlemesiyle İlişkilendirilmektedir Açıklaması İse Kütle çekim Kuvveti
Tüm Maddeleri Birbirine Çekmektedir . Evrenin Yavaşlaması Gerekirken Evrenin Genişlemesi Kütle Çekimle İlişkilendirilemez.Bir Bilim İnsanına Göre Karanlık 
Enerji Odamızdan Galaksiler Arası Boşluğa Kadar Her Yeri Doldurmuştur Karanlık Enerji tam hesaplanamasa da yıldızlar ve galaksilerin arasındaki boşluk göz önüne
getirildiğinde karanlık enerji evrenimizin %75 lik bir kısmını oluşturmuştur.Peki Ya Karanlık Madde Nerededir ? Düşünüldüğü Kadarıyla Karanlık Maddenin Büyük
Bir Çoğunluğu Galaksilerdedir.Karanlık Madde İçin Bir Sürü Açıklama Yapılmıştır Bunlardan Biri İse Birçok Fizikçi Ve Astronom Karanlık Maddenin Parçaçık Hızlan
dırıcı veya kozmik ışınların keşfi sırasında aralarında gizli kalan bir parçaçık olduğunu düşünmektedirler.

12 Şubat 2016 Cuma

Tarihçe Çizelgesi

1942
Wernher von Braun, il A-4 roketini fırlatmıştır.

1945
Ataç Operasyonu ile Wernher von Braun ve 118 Alman bilim adamı Amerika`ya ulaşmıştır.

1947
Chuck Yeager ses sınırını aşmıştır

1950 
Alman Roket Takımı Huntsviller, Alabama,ya ulaşmıştır.

1957
4 Ekim: Rusya,nın ilk uzay uydusu Sputnik 1 fırlatılmıştır.
3 Kasım: İlk uzaya gönderilen canlı olan Laika adlı köpek Sputnik 2 ile fırlatılmıştır.Fakat Sputnik 2`nin içerisindeki ısı problemleri yüzünden fazla ısıdan Laika öldü.

1958
31 Ocak: Explorer 1, Amerika`nın ilk uydusu fırlatılmıştır.
1 Ekim: NASA kuruldu.
7 Ekim: Mercury Projesi resmi olarak NASA tarafından onaylandı.

1959
2 Ocak: Rusya`nın Luna 1 Ay Uçuşu ile Dünya`nın çekiminden kurtulmuş ilk görev gerçekleştirilmiştir.
2 Nisan: Mercury Projesi için 7 astornot şeçildi
28 Mayıs: Amerika, Jupiter Roketi ile Able ve Baker adlı iki maymunu uzaya gönderdi.

1961
12 Nisan: Rus kozmonot Yuri Gagarin ilk uzaya çıkan insan oldu. 

 Franke Drake kendi adıyla anılan ve uzayda yaşam olma olasılığını hesaplamaya yarayan Drake Denklemi'ni geliştirdi.


1962
20 Şubat: ABD'nin yörüngeye girebilen ilk insanly uzay aracı John Glenn yönetimindeki Mercury 4 oldu.

1963
16 Haziran: Rus kadın kozmonot Valentine Tereshkova uzaya çıkan ilk kadın oldu.

1996
NASA tarafından Mars'a gönderilen Mars Global Surveyor robotunun Mars'a ulaşması.

1997
15 Ekim: NASA ve ESA ortak yapımı Cassini.
Huygens uzay aracının Satürn ve uydularını araştırmak üzere uzaya gönderildi.

1998
20 Kasım: Uluslararası Uzay Istasyonu'nun ilk modülü olan Zarya'nın Rusya tarafından uzaya gönderilmesi.

1999
Çin'in uzaya ilk uzay aracını göndermesi.
04-10 Ekim tarihler arası Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Uzay Haftası olarak ilan edilmesi.

2000
02 Kasım: Uluslararası Uzay Istasyonu'na ilk astronot ekibi gönderildi.

2001
12 Şubat: Shoemaker adlı uzay aracının Eros adlı asteroide iniş yaptı.

2003
4 Kasım: Neptün ötesi bir gökcismi olan Sedna'nın keşfi.


15 Ekim: Çinli ilk astronot Yang Liwei'nin uzaya çıkışı.


21 Eylül: Galileo adlı uzay aracının 14 yıl süren görevinin sona ererek Jüpiter'e çarpması.


Haziran:ESA tarafından Mars Express uzay aracının uzaya gönderilmesi.


09 Mayıs: JAXA tarafından Hayabusa Uzay Aracı'nın uzaya gönderilmesi.


01 Şubat: Columbia Uzay Mekiği'nin infilak etmesi.
- JAXA (Japon Uzay Ajansı) kuruluşu.
- Uzaya gönderilen WMAP (Wilkinson Microdalga Anizotropi Sondası) uydusunun uzayın Büyük Patlama'dan 379 bin yıl sonraki ışınım haritasını çıkarması.


2004
25 Aralık 2004 - Huygens sondasının Cassini uzay aracından ayrılarak Titan'a doğru hareket etmesi.
25 Ocak 2004 - NASA tarafından Mars'a gönderilen Opportunity robotunun Mars yüzeyine inerek görevine başlaması.
03 Ocak 2004 - NASA tarafından Mars'a gönderilen Spirit robotunun Mars yüzeyine inerek görevine başlaması.
- 2029 yılında dünyaya çarpma ihtimali bulunan Apophis adlı asteorid'in keşfi.

2005
09 Kasım: ESA tarafından Venüs Express uzay aracının fırlatılması.
Eylül: Hayabusa Uzay Aracı'nın Itokawa asteroidi ile buluşması.


04 Temmuz: 9P/Tempel adlı kuyruklu yıldızın Deep Impact (Derin Darbe) uzay aracıyla vurulması.
Haziran: 
Plüton'un uyduları Nix ve Hydra'nın keşfi.

14 Ocak:Huygens sondasının Titan atmosferine girmesi ve 90 dakika boyunca çalışır halde kalarak veri göndermeye devam etmesi.

2006
18 Eylül: Uzaya giden ilk İranlı olan Anousheh Ansari'nin ISS'ye gitmesi.


24 Ağustos: Uluslararası Astronomi Birliği tarafından gezegen tanımının değiştirilmesi ve Plüton'un gezegen sınıfından çıkarılarak cüce gezegen olarak nitelendirilmesi.


11 Nisan: ESA tarafından gönderilen Venüs Express uzay aracının Venüs yörüngesine girmesi.


Mart: Mars Keşif Uzay Aracı (MRO)'nın Mars'ın yörüngesine girmesi.


19 Ocak: NASA tarafından Plüton'u keşfetmek üzere New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay aracının fırlatılması.
- NASA tarafından Mars'a gönderilen Mars Global Surveyor robotundan gelen sinyallerin kesilmesi.


2007
04 Ağustos: NASA tarafından Mars'a gönderilen ve Sojornuer yüzey aracını taşıyan Phoneix uzay aracının fırlatılışı.


28 Şubat: Yeni Ufuklar uzay aracının Jüpiter'in yanından geçmesi.
Ocak 2007 - Hayabusa Uzay Aracı'nın Itokawa asteroidinden ayrılması.



2008
Kasım: Phoenix uzay aracının faaliyet dışı kalması.


29 Eylül: ESA tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme ikmali yapan Jules Verne isimli uzay aracının dünya atmosferine girerek yanması.


26 Mayıs: NASA tarafından Mars'a gönderilen ve Sojornuer yüzey aracını taşıyan Phoenix uzay aracının Mars'a inişi.


04 Nisan: ESA tarafından malzeme ikmali yapmak üzere Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilen Jules Verne isimli uzay aracının istasyona kenetlenmesi.


09 Mart: ESA tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme ikmali yapmak üzere Jules Verne isimli uzay aracının fırlatılması.
- IBEX uzay aracının NASA tarafından fırlatılması.


2009
09 Ekim: NASA tarafından gönderilen 'Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS)
uzay aracının ay yüzeyine çarptırılması.


Mayıs: NASA tarafından 2004 yılında Mars'a gönderilen Spirit adlı robotun kuma saplanması. Robot sinyal göndermeye devam etti.


07 Mart : Ötegezegenleri araştırmak üzere Kepler Uzay Teleskobu'nun uzaya gönderilişi.


03 Şubat: İran'ın ilk yerli haberleşme uydusu Ümit'i uzaya göndermesi.

2010
01 Ekim: Çin'in Çang'ı-2 uydusunu yörüngesine fırlatması.


14 Haziran: Hayabusa Uzay Aracı'nın dünyaya iniş yapması.


26 Mayıs: NASA ve DLR ortak projesi SOFIA'nın ilk kez havalanması.


11 Şubat: NASA tarafından güneşi incelemek üzere Solar Dynamics Observatory (SDO) uzay aracının fırlatılması.


03 Şubat: İran tarafından içinde canlıların bulunduğu kapsül Kavoşger-3'ün uzaya gönderilmesi.
- NASA tarafından 2004 yılında Mars'a gönderilen Spirit adlı robotla irtibatın kesilmesi.


2011 (Uzun bir Liste)
31 Aralık: NASA tarafından ayı araştırmak üzere gönderilen GRAIL ikiz uydularından GRAIL - A'nın ayın yörüngesine girerek görevine başlaması.


21 Aralık: Soyuz Uzay Aracı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na üç uzay adamı götürülmesi.
06 Aralık: Kepler-22b gezegeninin keşfi.


27 Kasım: Avustralyalı amatör gökbilimci Terry Lovejoy tarafından Lovejoy kuyruklu yıldızının keşfi.


26 Kasım: NASA tarafından Mars'a gönderilen Curiosity'nin (Mars Science Laboratory) fırlatılışı.


09 Kasım: Rusya tarafından Mars'ın uydusu Phobos'u araştırmak üzere gönderilen uzay aracı Phobos-Grunt'un fırlatılışı.


02 Kasım: Çin'in Shenzhou 8 aracının Tiangong 1'le kenetlenmesi.


29 Eylül: Çin'in uzay istasyonu deneme laboratuvarı Tiangong 1'in uzaya fırlatılışı.


Eylül: NASA tarafından ayı araştırmak üzere gönderilen Grail ikiz uydularının fırlatılışı.

17 Ağustos:Türkiye'nin ilk yerli yapım yer gözlem uydusu RASAT'ın uzaya fırlatılışı.


05 Ağustos: Jüpiter'i araştırmak için NASA tarafından gönderilen Juno uzay aracının fırlatılışı.
Ağustos 2011 - Mars'a gönderilen NASA robotu Opportunity'nin Endeavour kraterine ulaşması.


08 Temmuz: Atlantis Uzay Mekiği'nin son uçuşu ve NASA'nın uzay mekiği programının sona ermesi. 


23 Haziran: ESA tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme ikmali yapmak üzere gönderilen Johannes Kepler adlı uzay aracının dünya atmosferine girerek yanması.


15 Haziran: İran'ın Rasad adlı ikinci uydusunu uzaya göndermesi.


16 Mayıs: Endeavour Uzay Mekiği'nin son uçuşu.


18 Mart: NASA tarafından gönderilen Messenger uzay aracının Merkür'ün yörüngesine girmesi. 


05 Mart: ABD Hava Kuvvetleri'nin gizli uzay aracı X-37B'nin uzaya gönderilmesi.


24 Şubat: Discovery Uzay Mekiği'nin son uçuşu.


24 Şubat: ESA tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme ikmali yapmak üzere gönderilen Johannes Kepler isimli uzay aracının ISS'ye kenetlenmesi.


Ocak: Arizona Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2040 yılında dünyaya çarpma ihtimali bulunan 2011 AG5 isimli asteroidin keşfi.


-Dawn uzay aracının yörüngesine girdiği Vesta asteroidinden fotoğraflar göndermeye başlaması.

- Japon uzay aracı Hayabusa'nın İtokava adı verilen göktaşından aldığı numuneleri dünyaya getirmesi.

2012
18 Aralık: Göktürk-2 uydusu uzaya fırlatıldı.


18 Aralık: GRAIL ikiz uyduları Ebb and Flow ay yüzeyine çarptırıldı.


03 Aralık: Curiosity Mars'ta organik bileşenleri işaret eden kompleks kimyasallar buldu.


29 Kasım: Merkür'de buz halinde su bulundu.


13 Kasım: Güneş tutulması

08 Kasım: Yaşam koşulları oluşabilecek ötegezegen keşfedildi: HD 40307g


16 Ekim: Dört yıldızlı gezegen PH1'in keşfi.

14 Ekim: Felix Baumgartner, uzayın kıyısından dünyaya atladı.


27 Eylül: Mars'taki NASA robotu Curiosity, Mars'ta antik bir nehir yatağı keşfetti.


13 Eylül: Prof.Dr.Dilhan Ezer Eryurt'un vefatı.


25 Ağustos: Aya ilk ayak basan insan olan Neil Arsmstrong hayatını kaybetti.


07 Ağustos: İngiliz fizikçi ve astronom Bernard Lovell'in ölümü.


06 Ağustos:  Curiosity Mars'a başarılı bir iniş yaptı.


28 Temmuz: Dünyanın en büyük teleskobu Cherenkov HESS II faaliyete geçti.


24 Temmuz: ABD'nin ilk kadın astronotu Sally Ride hayatını kaybetti.


05-06 Haziran: Venüs Geçişi gerçekleşti.


24 Mayıs: Dragon kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenen ilk özel sektör uzay aracı oldu.

2013
20 Eylül: Curiosity'nin Mars'ta metan gazı bulamadığı açıklandı.


15 Eylül: Voyager 1'in Güneş Sistemi'ni terk ettiği resmen açıklandı.


19-20 Temmuz: Cassini'nin Satürn'ün halkaları arasından dünya fotoğrafını çekmesi.

15 Temmuz: Neptün'ün 14.uydusu keşfedildi.


13 Temmuz: Mavi renkli ötegezegen keşfedildi.


08 Temmuz: Curiosity Sharp Dağı'na doğru yolculuğuna başladı.


28 Haziran: NASA'nın güneşin alçak atmosferini gözlemleyecek uydusu IRIS yörüngeye fırlatıldı.


25 Haziran: Yaşanabilir bölgede 3 yeni ötegezegen keşfedildi.

2014
20 Aralık: Uzay İstasyonu'nda 3D yazıcı ile ilk aletin üretilmesi


17 Aralık: Mars atmosferinde metan gazı izi bulundu.


07 Aralık: Plüton sistemine yaklaşan New Horizons uzay aracı uyandırıldı.


03 Aralık: Hayabusa-2 uzay aracı görevine başladı.



19 Kasım: Kuyruklu yıldıza inen Philae organik molekül izine rastladı.


12 Kasım: ESA'ya ait Rosetta uzay aracı Philae modulünü başarıyla kuyruklu yıldıza indirdi.


22 Eylül: NASA'ya ait MAVEN uzay aracı Mars yörüngesine girdi.

2015
30 Nisan: Messenger uzay aracının görevi sona erdi.


20 Ocak: Kepler-444 sisteminin keşfi


08 Ocak: Dünya benzeri iki ötegezegenin keşfi (Kepler-442b, Kepler-438b)

Devamı var...