14 Mayıs 2016 Cumartesi

KARA DELİK NEDİR ?

Karadeliğin genel tanımı şudur : Kara delikastrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir.
Ayrıca Kara delik gözlemleri yapmak çok zordur.


Kara deliklerin Bir de Olay Ufku denilen bir yeri vardır işte bir madde bu Olay Ufku Denilen yere geçişini yaparsa artık kara delikten kaçamaz.Ayrıca Bilim Adamları Olay Ufkunun ötesinde neler olup neler bittiğini bilmiyorlardır şöyle ki olay ufkunun ötesi bilinmezdir.

Peki Kara Delikler Nasıl Oluşur ?

Kara Delikler birkaç farklı şekille oluşabilmektedir.Bunlardan biri Yıldız Çökmesidir.Bir gökcisminin iç basıncı kendi kütle çekimini yenemediği zaman yıldız çökmeye başlar.

4 Karadelik Çeşidi Vardır Bunlar : 


1-)Yıldızsal Karadelikler :
- Bu Karadelikler Birkaç Güneş Kütlesi Kadar Kütleye Sahiptirler.Ölmekte Olan Yıldız Eğer Güneşimizin 3 Katından Daha Da Ağır İse Nötron Yıldızı Düzeyinde Kalmaz ve Yıldızın Çekirdeğinde Yoğunluk Artışı  ve Tepkime Artar ve Karadelik Haline Gelir.

2-)Dev Karadelikler :
- Bu Karadelikler Bir Kaç Milyon Veya Bir Kaç Milyar Güneş Kütlesine Sahiptirler Genellikle Galaksilerin Merkezlerinde Bulunurlar.İşte Bu Yüzden Galaksilerin Merkezleri Olabildiğinden Çok Daha Parlak Gözükmektedir.Bu Karadeliklerden  Galaksimizde Gözlemlenmiştir Ve Çevresindeki Yıldızların Çok Hızlı Hareket Ettikleri Belirlenmiştir.     

3-)Orta Boyutta Kara Delikler : 
- Bu Karadeliklerin Kütleleri 100 Veya 10000 Güneş Kütlesi Civarındadır        

4-)İlksel Karadelikler : 
- Mikro Kara delikler Veya Kuantum Kara Delikler Adıda Verilmektedir.Bu Kara delikler Çok Küçük Boyutlardadır. Peki Bu Kara Deliklere Neden İlksel Denilir ? Çünkü Bu Karadeliklerin Büyük Patlama Sonrasında Oluştuğunun Sanılmasındandır. 1970 li Yıllarda Stephen Hawking kara deliklerin oluşumlarının üzerine bir araştırmada bulundular ve Bu Kara Delikler Yıldızsal Kara Deliklere Nazaran Daha Fazla Bulunduklarını Tespit Ettiler.