10 Ağustos 2016 Çarşamba

GALAKSİLER VE ÇEŞİTLERİ





                                               GALAKSİLER VE ÇEŞİTLERİ
    Eskiden galaksiler sadece bulutçuklar olduğu ve hepsinin Samanyolu'nun içinde olduğu düşünülüyordu ancak Edwin Hubble bu düşüncenin yanlış olduğunu bulmuş ve kanıtlamıştır ve bunu 1923 yılında tesadüfen bulmuştur aslında Edwin Hubble diğer bulutçukları inceleyecektir fakat Samanyolu'nun çapı ölçüldüğünde ve Andromeda'nın uzaklığına bakıldığında aslında hepsinin ayrı galaksiler olduğu ortaya çıkmıştır.

GALAKSİ ÇEŞİTLERİ
1-SARMAL GALASİLER
  Sarmal galaksiler Samanyolu gibi olan galasilerdir ve kollara ayrılır.Bu galaksilerin ortalarında cüce ve yaşlı yıldızlar bulunur bu yıldızlar birbirlerine çok yakın oldukları için tek ve çok büyük bir yıldız gibi görünürler.
Ayrıca bir teoriye göre Samanyolu'nun tam ortasında kütlesi çok büyük ama kendisi küçük olan bir karadelik olduğu da iddia edilir.
    Resimde de gördüğünüz gibi kollara ayrılan Samanyolu Galaksisinde Güneş'te Orion kolunda yer alır

2-DÜZENSİZ GALAKSİLER
  Düzensiz galaksilerin adından da belli olduğu gibi herhangi belirli bir şekli yoktur ancak eskiden onlarında birer şekli olduğu ama sonrasında ise bu şeklin 2 galaksinin çarpışması gibi olaylarla bozulduğu düşünülmektedir.


3-DİSK BİÇİMLİ GALAKSİLER
  Bu galaksiler de bir disk gibidirler sanki bir frizbi gibi şekilleri vardır.Bu galaksilerde yaşam belirtisi yoktur çünkü içinde sadece cüce yaşlı yıldızlar bulunur ve canlılık belirtisi için kesinlikle gerekli olan -yaşam elementide dediğimiz- karbon yoktur,bunun yanında oksijen gibi bizim için önemli elementlerde yoktur.Sadece helyum ve hidrojen bulunur.Uzayda yaşam belirtisi aranırken bu galaksilere bakılmaz.


 



                                                                 TEŞEKKÜRLER