18 Mayıs 2018 Cuma

YUNAN MİTOLOJİSİ


İnsanoğlu varolduğundan beri bilinmezi anlamaya çalışmış ve farklı mitlere inanmıştır. Bu mitlerden
en çok bilinenlere Yunan Mitolojisinde rastlarız.  

 Yunan  Mitolosisinde Başlangıç : Başlangıçta hiç bir şey yoktu sadece ve sadece Kaos vardı. (Kaos antik yunancada boşluk anlamına gelir. ) İlk tanrı , ki ona tanrı diyebilirseniz . Kaos Her şeyin içinde yüzdüğü karanlık bulanık bir sisti . 



Bir gün  Koas kaotik olmaktan çıktı ve içindeki maddelerin bir kısmı toplanıp katılaştı ve yerzüzünü oluşturdu , ki bu yeryüzü de daha sonra canlı bir varlığa döüştü. Yeryüzü kendi adını Gaea koydu , toprak ana.

Gaea yeryüzünün ta kendisiydi (kayalar,dağlar,vadiler) ama aynı  zamanda insan şeklini de alıyordu.
Yeşil elbiseli ,  kıvırcık siyah saçlı bir kadındı .

Uzun bir yanlızlık sürecinin sonunda . Gaea yeryüzünün tepesindeki puslu boşluğa bakıp kendisine eşlik edicek birisini istedi. Bu durumda iki tane inaniş var 1: Gaea gökyüzünü kendisi yarattı 2: Kaos Gaea'nın bu isteğini duyup yerine getirdi.

Sonra yeryüzünün tepesinde gökyüzü oluştu. Gündüzleri mavi, geceleri siyah olan koruyucu bir kubbe.
Gökyüzü kendine Uranüs adını verdi. (bazen Ouranüs diye yazıldığı da olur. ) Uranüs fiziksel formundayken  uzun boylu, uzun saçlı, iri yarı bir adam görüntüsündeydi. (Bazen Uranüs'ün resimlerini görebilirsiniz , genellikle elinde üstünde gökyüzünden geçen tüm takım yıldızları işlemiş olan bir zodyak çeberi bulunur ve sonsuzluğu temsil eder .)
uranüs mitolojisi ile ilgili görsel sonucu
                                       (Uranüs ve Gaea)

 Sonra Uranüs ve Gaea evlendiler. Evlilikleri pek mutlu sürmedi çünkü Kaos başka tanrılarda yaratmıştı. Pontus ve Trararus'u  yaratmıştı.


Pontus : Kaos'un sisinden  su oluştu ve yeryüzünün en derin noktaklarında birikip ilk denizleri oluştudu ve bu denizlerin adı Pontus'tu.

Tartarus : Kaos gökyüzüzü gibi bir kubbe daha oluşturdu ama bu yeryüzünün altında oluştu. Karanlık ve kasvetliydi Nede olsa gökyüzünün ışığından yoksundu.Bu Tartarustu Kötülük çukuru.


Nyks : Tartarus ve Kaos'un bir çocukları oldu bu çocuğun adı Nyks'tı ( Nyks gecenin benden bulmuş haliydi. )

Hemera : Nyks kendi kendine bir kız çocuğu doğurdu bu  Hemera idi  (Hemera Gündüzün beden bulmuş hali idi.)
Bu iki anne kız birbiriri ile hiç anlaşamıyorlardı.

Eros : Bazı mitlere göre Kaos Eros'u da yaratmıştı. (Eros aşk tanrısıydı ve oklarıyla insanları aşık  ediyoru ama bazen tanrıları ve ya insalrı çirkin canavarlara aşık edebiliyordu.)diğer mitlere göre Eros bu dönemde yaratılmadı . Afrodit'in oğluydu.

                              eros ile ilgili görsel sonucu  


Hem Pontus hem Taratarus Gaea'ya aşıktılar. Bu sebeple mutlu bir evlilikleri olamadı. Buna rağmen ,
Uranüs ve Gaea'nın 18 çocuğu oldu.

Titanlar : Tek seferde 12 bebekleri oldu. 6 kız 6 erkek. Bunlar insanlara benziyorlardı ama insanlardan çok daha uzun boylu ve güçlülerdi.

Kikloplar : (Cyclops)  Uranüs ve Gaea'nın 3 çouğu daha oldu ve bunların adları Kikloplardı. Kikloplar tek gözlü .Tianlardan daha güçlü ve iri yarı canavarlardı .Kaba ve kıllıydılar.Yine de böyle olmasına rağmen Gaea onları çok sevmiştir Diğer bir kaynağa göre ise Uranüs ve Gaea'dan doğan kiklopların Yani Brontes, Steropes ve Arges,
Tanrılara benziyorlardı. Sadece kaflarının üzerinde tek gözleri vardı. Kikloplar demircilik konusunda uzmandılar.
                                     kikloplar ile ilgili görsel sonucu

Yüzelliler: (Hekatonkheir)  Uranüs ve Gaea'nın diğer 3 çocukları olan yüz elliler 50 kafası olan 100 kolu olan devlerdir.Bunlar çok çirkin olmasına rağmen Gaea onları çok sevmiş ve onlara şevkatli davranmıştır.Yüz elliler inşaat konusunda uzmanlardı ama Uranüs bu çocukların kendi kanından olduğuna inanmadı ve onları kikloplarla birlilte Tartarosa attı.Yüzellilerin isimleri Kottos, Briareus,Gyesdir.

Gaea Uranüs'ün çocuklarını Tartarusa fırlatmasına çok sinirledmişti depremler yaratmıştı.Yine de Uranüs Kiklopları ve Yüzellileri Tartarustan çıkarmadı.Bu da yunan mitolosinin de ki ilk savaşın sebebi oldu.

Şu ana kadar okuduklarınız yunan mitolojisinde sadece başlangıç mitleridir. Bu kurgunun üzerine savaşlar , canavarlar, insalar, tanrılar, kahramanlar ... eklenmiş mitoloji daha da zegin ve geniş mitlerle günümüze ulaşmıştır. Bu mitleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.