21 Eylül 2019 Cumartesi

İZAFİYET TEORİSİ VE KARADELİKLER
Herkes  Einstein’ın ünlü “E=m.c2” kuramını duymuştur. Peki nbu konu hakkındaki bilginiz ne kadar doğru ne kadar yanlış. Einstein’ ın kanıtlanmış en ürkütücü ve en ilginç teorilerinden birisi olan “İzafiyet teorisi” aynı zamanda anlaşılması zor, bir o kadar da kolay olan teorilerden de birisidir. İnternette ya da kitaplardan öğrenilmesi zordur ama ben bu yazıyı yazarak size bu teoriyi size kolay yoldan anlatmaya çalışacağım. Bu konunun maddeler halinde anlatılması ve anlaşılması daha kolay olduğu için maddeler üzerinden gideceğiz

1-)Hareketli bir yüzeyde (yani Dünya gibi) gözlem yapan bir insan için fizik kuralları her zaman aynıdır
Hiçbir şekilde değişmez (ışığın hızı, kütle çekim kuvveti vb.)

2-) Işığın hızı ne kadar hızlı gidilirse gidilsin aynıdır. (izleyicinin bulunduğu zeminin hareketi,durumu, kaynağı, gücü vb. gözetilmeksizin) Yani ışık her durum altında aynı gözlemlenir.

3-) Bu savlardan yola çıkarak şu sonuçlara varırız: Eğer ışık hızına yakın bir hızda seyahat ederseniz ya da Dünya’dan ayrılıp kütle çekimi daha fazla olan bir ortama yerleşirseniz zaman daha yavaş akar.
Kısacası hızlı seyahat etmenin(ışık hızına yakın bir hızda) veya çok fazla kütle çekim kuvvetine maruz kalmanın zamanı daha yavaş akıttığı bir gerçektir. Daha rahat anlaşılması için bir örnekle de anlatalım.

İkizler Paradoksu:

John ile Watson tek yumurta ikizleri, aynı saat aynı dakika aynı saniye doğdular yani aynı yaştalar. John çocukluk hayalinin peşinden koşup astronot oluyor ve uzaya gitmeye hazırlanıyor. Watson da ışık hızının %99’ u hızla gidebilecek bir uzay mekiği tasarlıyor ve kardeşini uzaya gönderiyor ama kendisi burada bizimle kalıyor ve kardeşinin gelmesini bekliyor. Watson,  John’un dönmesini  bekliyor. Işık hızının %99’u hızla 7 yıl seyahat ederse John’un saati ışık hızının sadece %14’ü hızla işler kısacası John kardeşini  50 yıl daha fazla yaşlanmış bulacak yani zaman çok çok çok daha yavaş akacak.

 

İzafiyet teorisinin basitçe anlatımı bu şekilde 2. Yazının gelmesi görünlerere bağlıdır

                                                 Ahmet Ediz HAREM