18 Ekim 2018 Perşembe

                                 UZAYDA YAŞAM

    Astronotlar uzayda en az 2 saat spor yapmak zorundalar. Çünkü uzayda yer çekimi olmadığından ayak kullanmaya gerek yoktur. Eskiden kozmonotlar,astronotlar ve taykonotlar uzayda spor yapmadıkları için kısa süreli yürüyememe ve cam kemik hastalığı gibi hastalıklara yakalandılar. Bunun için önce hamster çarkına benzeyen ve ayak çalıştırmaya yarayan aletler geliştirdiler. Günümüzde ise modern koşu bantları kullanılmakta.

     Astronotlar banyo yapmak için üzerilerine bir makine ile sabunlu su sıkıp bir bez ile silerler. Uzayda toz toprak yoktur ancak terledikleri için banyo yapmaları gerekir.

     Astronotlar bir yere çarpmamak için kendilerini bağlayarak, ve çok yer kaplamaması için dik uyurlar ancak uzayda merkez olmadığından hissiyat açısından bir şey değişmez.

     Uzayda ağır şeyleri bir parmağımızla bile itebiliriz ancak iterken ayağımızla ve ya elimiz ile tutunmamız gerekir çünkü uzayda etki tepki kanunu vardır. Yani biz birini itiyorsak bizde kilomuz ve itme gücümüzle orantılı olarak ittiğimiz yerin tersine gideriz.

      Astronotlar genelde kurutulmuş ve vakumlanarak paketlenmiş ürünler yerler ve idrarları arıtılarak içme suyu olarak yeniden içilir.

     Astronotlar tuvalette kendilerini bağlarlar ve bu tuvaletler dışkıları vakumlar.

uzayda spor yapmak ile ilgili görsel sonucu