6 Aralık 2018 Perşembe

Konumuz; MARS

→Mars, Güneş sisteminde ki 4. gezegendir. Mars çoğu insan için hep ilgi alanı olmuştur çünkü bilim insanları tarafından mars coğu zaman gerekli şartlar yapıldıktan sonra yaşanabilecek bir gezegen olarak görülmüştür. Dünya gibi onunda uydusu vardır bunlar: Phomos ve Daimos'dur. Mars 2 tane asteroiti kütle çekim kuvveti ile çekerek kendi uydusu haline getirmiştir (Phomos-Daimos), Mars'sın kütle çekim kuvveti Dünya'nınkinden azdır.

-Mars'ın kuzey kutup başlığı karbondioksitten ibarettir
-Ortalama sıcaklığı -54 derecedir
-Çok sık kum fırtınası olur ve bu kum fırtınaları oldukça güçlüdür
-Mars gezegeninde katı bile olsa su bulunmaktadır
-Büyük çoğunluğu  taş, toprak ve kumdan oluşur
-Bir Mars günü 25 saattir
-Eskiden büyük bir çoğunluğunun okyanus olduğu düşünülüyor
-Güneş sistemindeki en büyük yanardağa sahiptir bu dağın adı OLYMPUS'dur ve Everest dağından 3 kat daha büyüktür

→Marsın manyetik alanı yoktur, manyetik alanı olabilmesi için:çekirdeğinin akışkan ve sıvı olması ve kendi ekseni etrafında dönmesi gerekmektedir. Mars kendi ekseni etrafında döner ama çekirdeği donmuştur (varsayım).Geçmişte yani Mars donmadan önce manyetik alanı vardı, manyetik alanı olmayan bir gezegen soğur .Yıldızımız GüneşDünya'daki yaşamın vazgeçilmez unsuru. Ancak Güneş'in tüm ışınları da yararlı değil. Zira, Güneş, herhangi bir canlıyı çok kısa sürede öldürebilecek dozda ışıma yapıyor. Güneş rüzgârıyla, çok sayıda  radsyasyon yüklü parçacık her yöne saçılıyor. Ancak Dünya'yı bu parçacıkların etkisinden koruyacak olan bir kalkanımız var: MANYETOSFER ama Mars'da yoktur varsa bile çok ama çok incedir.

→Phoenix adlı robot Mars'a gönderildi ve suyun var olduğunu keşfetmiştir ama maalesef ki suyu bulduktan sonra donmuştur çünkü su katı ve donmuş haldedir.

Mars Neden Kırmızı?
-Marsın toprağı aslında kahverengidir fakat toprağı bol miktarda demir içerir , bu demir paslandığında kırmızı-turuncu arası bir renk ortaya çıkarır.Bir şeyin paslanabilmesi için bulunduğu ortamda su ve oksijen olması gerekir :D Yani bu da demek oluyor ki Mars'da az da olsa oksijen ve su bulunuyor.

MARSA YENİ ARAÇ GÖNDERİLDİ!!
 -Adı İNSİGHT olan bu yeni Mars aracı 6 aydır yolda ve daha yeni Marsın yüzeyine iniş yaptı. Tekerlekleri olmayan ve hareket etmeyen bu uzay aracı 2 tane küçük robot bırakıyor ve bu robotlardan bir tanesi yeri dibine inip deprem ve sismik hareketlere bakacak (bir gezegenin çekirdeği donmuş ise bunlar olmaz). 2. robot ise Marsın katman katman sıcaklık değerlerine bakacak.Kısacası bu İNSİGHTadlı robot Marsın çekirdeği hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacak. (6 ay sonrada görev yapmaya başlayacak diyorlar).