10 Eylül 2019 Salı

ASTRONOTLAR NEYE GÖRE SEÇİLİR ?



Astronot sözcüğünü tanımlamak gerekirse genel olarak uzaya çıkan her bilim insanına astronot dense de NASA astronot sözcüğünü kendi uzaya çıkan bilim insanları için kullanır.  Diğer ülkelerin de kendi uzaya çıkan bilim insanlarına verdikleri adlar vardır;  kozmonot veya taykonot gibi. Ve tabiki astronot olmak önemli bir görev olduğu için bazı özelliklerine göre seçilmeleri gerekir. Peki bir astronot neye göre astronotluğa seçilir?

Akademik olarak öncelikle astronot olmak isteyen kişilerin mühendislik ya da pilotluk  gibi bölümleri bitirmeleri gerekiyor. Bu bölümleri bitirdikten sonra 3,5 ila 4 yıl  mesleki tecrübe gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Fakat astronot olmak için akademik becerilerin yanı sıra fiziksel yeterlilikler de gerekiyor. Çünkü astronot kıyafetleri pahalı olduğu için NASA tüm astronotlara ayrı bir kıyafet üretemiyor. Bu ölçüler ise genel olarak 148 cm ile 193 cm arasıdır. Ayrıca astronotların çevrede olan biteni en iyi şekilde algılayabilmeleri için göz bozukluklarının gözlükle düzeltilebilir olması gerekmektedir.

Bu yazı Alya Hotamış ile birlikte yazılmıştır.

astronot ile ilgili görsel sonucu