28 Kasım 2013 Perşembe

ISON Parçalandı

SpaceWeather.com sitesinin verdiği bilgiye göre yüzyılın kuyruklu yıldızı ISON Güneş'e yaklaştığı sırada parçalandı. Gökyüzünde dolunay kadar parlak görülmesi beklenen ve insanlık tarihinde Dünya'ya 65 milyon km'ye kadar yakınlaşacak olan kuyruklu yıldız endişe edildiği gibi parçalandı ve bu görsel festival başlamadan sona erdi.
ISON hareket ederken çekirdeğinde meydana gelen aşırı sıcaklıktan kaynaklı yüksek miktardaki buharlaşma sonucu parçalara ayrıldı.





Kaynakça: SpaceWeather.com


Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı İSON

Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı ISON

  • 2012 yılında 2 amatör Rusya vatandaşı astronom tarafından keşfedilen ISON, Güneş sisteminin sınırından 4 milyar yıl boyunca yolculuk yaptıktan sonra 28 kasım 2013 yılında Güneş'e 2 milyon km'ye kadar yakınlaşacak.Tarihte Dünya'ya bu kadar yakınlaşan bir kuyruklu yıldız hiç gözlenmedi.
  • Güneş sisteminin oluşumundan kalma özellikleri hala korumasından dolayı oldukça önemli bir gök cismidir. Hubble teleskobunun gözlemleri esnasında ISON'un çekirdak çapı 5-6 km civarında hesaplandı.
  • Güneş sisteminin sınırını belirleyen ve Güneş'e yaklaşık olarak 1 ışık yılı (10 Trilyon km) uzaklıkta bulunan kuyruklu yıldız deposu olan Oort bulutundan yola çıktı. ISON'un bu yakınlaşması tekrar gerçekleşmeyecek.
  • Güneş'e en yakın olduğu tarih: 28 kasım 2013
  • Dünya'ya en yakın olacağı tarih 26 aralık 2013 ve yaklaşık olarak 65 milyon km uzaklığında olacak.
  • 06 aralık 2013-15 ocak 2014 tarihleri arasında çıplak gözle görülebilecek tarihleri. 6 aralık 2013 tarihinden sonra sabah saat 05.20'den sonra doğu bölgesinde Güneş doğana kadar görülebilir. Dünya'ya en yakın olduğu tarihte gece 12.00'den sonra güneş doğana kadar gözlenebilir. Ocak 2014 ayının ikinci haftasında ise hava karardıktan sonra gökyüzünde izlenebilir.
  • Bu gözlemler sadece beklentidir. ISON Güneş'e çok yakınlaştığında yüksek sıcaklık kaynaklı aşırı buharlaşma meydana gelecek. Bu buharlaşma sebebiyle ISON parçalanabilir.  Bir diğer sorun ise ISON'un Güneş'e çarpmasıdır. Geçtiğimiz yıllarda uzayda bulunan SOHO Güneş teleskobu tarafından buna benzer bir çarpışmanın görüntüleri yayınlanmıştı. Eğer ISON parçalanır veya Güneş'e çarpar ise bu beklenti gerçekleşmeyecektir.
  • Ortalama hızı yaklaşık 100 bin km\saat ancak güneşe en yakın olduğu tarihte 325 bin km\saat civarında olacak.

    ISON'un Güneş sistemindeki hareketinin modellemesini
    http://www.solarsystemscope.com/ison sitesinden mutlaka izlemelisiniz.
Kaynakça: www.nasa.gov
                 www.universetoday.com
Resimler: www.universetoday.com

26 Kasım 2013 Salı

Nebulalar ve Oluşumları

Nebula Nedir ?

Uzayda bulunan ve geniş alanlara yayılmış olan gazlar, toz, hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlardan oluşan bulutsu yapılara Nebula veya bulutsu denir. Kısacası Nebula uzayda bulunan gaz bulutlarıdır.











Nebulaların Oluşumu 

Nebulalar oluşumları bakımından ikiye ayrılırlar. Süpernova kalıntısı bulutsular ve gezegenimsi bulutsular. Süpernova sonucu oluşan ve sonrasında uzaya dağılan gazlar zamanla yoğunlaşarak gaz bulutları oluştururlar. Bu gaz bulutları zamanla reaksiyonlara uğrayarak çeşitliliklerini arttırır ve bunun sonucunda bulutsular birçok farklı renkli görünümler kazanırlar. Bu şekilde oluşan bulutsulara oluşum şekillerinden dolayı Süpernova kalıntısı bulutsular denir. Gezegenimsi bulutsular ise Süpernova oluşturmayacak kadar küçük yıldızların hafif patlamaları sonucu oluşurlar.


Süpernova Kalıntısı ve Gezegenimsi Bulutsuları Ayırmak

Gezegenimsi bulutsularda gazlar dağılmadığı için bulutsuların şekilleri simetriktir ancak; Süpernova kalıntısı bulutsular büyük yıldızların patlaması sonucunda oluştukları için gazlar uzaya dağılırlar ve garip şekiller oluştururlar.

Yüzük Bulutsusu
(Gezegenimsi bulutsu)

Yengeç Nebulası
(Süpernova kalıntısı bulutsu)

                                                



19 Kasım 2013 Salı

Karanlık Madde
Bulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığımızda binlerce yıldız görürüz. Bu yıldızlar bizimde içinde bulunduğumuz

Samanyolu galaksisine aittir.  Samanyolu galaksisi 200 milyar yıldızı barındıran sarmal bir galaksidir. Gezegenler ve yıldızlarında döndüğü gibi galaksiler de döner. Saniyede 220 km hızla (yani bu çok hızlı demek) bizi yörüngede tutan şeyse kütle çekim kuvvetidir. Ancak hiçbir gezegenin veya yıldızın kütle çekim kuvveti onu yörüngede tutacak kadar güçlü değildir.Onları yörüngede tutan şeyin görünür maddelerden 10 kat güçlü bir şey olan karanlık madde olduğu düşünülüyor. Ama karanlık maddeni tam olarak ne olduğunu sorarsanız hiç kimse karanlık maddenin tam olarak ne olduğunu bilmiyor.
Karanlık Enerji
Karanlık enerji evreni sürekli genişlettiği ve galaksileri gezegenleri ve yıldızları birbirlerinden uzaklaştırdığı varsayılan bir enerji türüdür. Fizik kurallarına göre,  hareketlendirilen  bir cisim ya zamanla hızı azalarak durur ya da hiçbir enerji kaybı yoksa aynı hızla hareketine devam eder. Ama büyük patlamadan yani evrenin doğumundan beri evren genişlemekte ve bu genişleme gitgide hızlanmaktadır. Bilim adamları bunu yapanın bir enerji olduğunu düşünmüşlerdir. Ve bu enerji karanlık enerjidir.

Kaynakça: tr.wikipedia.org
                  mecidiyekoyfizik.blogspot.com

12 Kasım 2013 Salı

Gezegenlerin İsimleri



               Her gezegen isminin bir tarihçesi vardır , gezegen isimleri genellikle roma , yunan , iskandinav vb. mitolojilerden alınmıştır. Bunlara örnekler vermek gerekirse ;


Jüpiter : Olimpos'taki 12 tanrının lideri olan Zeus'un Romalı halidir , Romalılar bu tanrıya çok önem verir . Plüton ve Neptün'ün kardeşidir.

Venüs : Yunan mitolojisinde Afrodit olarak bilinir . Güzellik ve aşk tanrıçasıdır .

Mars : Yunan mitolojisinde Ares olarak bilinir , savaş ve öfkeyi temsil eder.

Plüton: Yunan mitolojisinde karşılığı Hades daha çok Yeraltı ve ölüler ile ilgilenirken Plüton'un hakim olduğu alanlar arasında madenler daha çok bulunur.

Merkür : Yunan mitolojisinde karşılığı Hermes'tir. Bir nevi elçidir.

Uranüs : İlk tanrılardandır , yunan mitolojisinde de Uranüs olarak bilinir , gökyüzüne hakim olan ilk tanrıdır.

              Bunlarla birlikte daha bir çok örnek gösterebiliriz

                                   





11 Kasım 2013 Pazartesi

KARADELİKLER
Karadelik Nedir?

Bir karadelik, ışığı bile içine çekebilecek  kadar güçlü bir kütle çekiminin olduğu bir alandır.(Hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemeyeceği için, diğer her şeyi de deliğin içine çeker.)Bu nedenle bir karadeliğin içine düşüp bir daha dışarı
çıkamayabilirsiniz.Ayrıca karadelikler boş değildir. Düşünülebilecek en dolu yerlerdir.

Karadelikler Neden Oluşur?

 Yıldızlar yakıtlarını tüketerek süpernova adı verilen dev hidrojen bombaları gibi        patlarlar. Bu patlama genişleyen kocaman bir gaz kabuğu ile yıldızın dış katmanlarını  gövdesinden ayırır ve merkezi bölgeleri içeriye doğru iter. Eğer bu yıldız güneşimizin      boyutunun birkaç katından daha büyük ise bir karadelik oluşur.
 Hawking Radyasyonu Nedir?

İnsanlar çok uzun zamandan beri bir karadelikten çıkmanın imkânsız olduğuna inanıyorlardı. Fakat sonradan durumun böyle olmadığı anlaşıldı. Bunlar Hawking Radyasyonuna bağlıdır. Hawking radyasyonu; karadeliklerin aşamalı olarak buharlaşmasına neden olur. Sızdırma oranı başlangıçta çok  yavaş daha sonra karadelik küçüldükçe hızlı olacak ve milyonlarca yıl sonra karadelik ortadan kaybolacaktır. Sonra karadeliği oluşturan ve içine düşen cisimler enerjiye ve parçacıklara dönüşecekler. Karadeliklerden dışarı çıkanları dikkatle izleyecek olursanız içindekileri yeniden oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak; bir karadeliğe düşenlerin anısı sonsuza dek değil, sadece çok uzun bir süre için kaybolmuş olucak.

8 Kasım 2013 Cuma

DÜNYA OLMASAYDI NE YAPARDIK



Gliese 667 Cc bir yıldızın çevresinde dönen bir gezegenin olan Gliese 667C bir Gliese 667 üçlü yıldız sisteminin bir üyesidir. kendi güneşine tam da yeterli uzaklıkta yer alıyor: çok kuru olmasına sebep olacak kadar yakında değil, ancak dondurucu soğuklara izin vermeyecek kadar da yakın.Bu gezegen 22 ışık yılı uzaktaki kırmızı cüce yıldız yörüngesinde bulunmaktadır.Avrupa Güney Gözlem Evi’nden (ESO, European Southern Observatory) gelen bilgileri inceleyen astronomlar, Gliese 667Cc’nin dünyanın yaklaşık 4 buçuk katı büyüklüğünde, katı bir gezegen olduğunu keşfettiler. Göttingen Üniversitesi ile Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bilimadamları ise, gezegenin kendi kırmızı cüce yıldızından aldığı ışınların, Dünya’nın Güneş’ten aldığı ışınlara nazaran yüzde 10 daha az olduğunu hesap ediyor.
NOT:bu yazıyı Erce KARLATLI adlı arkadaşımdan esinlendim

7 Kasım 2013 Perşembe

Gökyüzü neden mavi ?

   
       Gökyüzü aslında mavi değildir.
çünkü hava renksiz bir gazdır. Gökyüzünün mavi görünmesinin tek nedeni kırılmadır. Güneş ışınları 
atmosfere giriş yaptığında atmosferdeki gaz molekülleri- 
ne ve toz parçacıklarına 
çarparak saçılır. Gün ışığı deği-şik dalga boyutlu bir çok ışından oluşur. Mavi ışıklar (En kısa dalga boyutlu ışınlardır.) 
atmosferin üst tabakalarındaki bazı küçük
 parçalar dolayısıyla hemen saçılırlar ancak 
kırmızı ışıkların (Ki mavi ışığın aksine en
 uzun dalga boylu ışınlardır.) saçılmak
 için daha büyük parçalara ihtiyaçları vardır. 


         Hava aydınlık , gökyüzü kapalı olmadığında mavi ışık diğer ışıklara oranla daha fazla saçılan ışıktır , bu nedenle gökyüzü mavi görünür fakat hava bulutlu vb. olduğunda tüm ışınlar (neredeyse) aynı oranda saçılır ve gökyüzü gri gözükür. 


5 Kasım 2013 Salı

UZAY YARIŞI

                                         UZAY YARIŞI

Uzay yarışı aslında ABD ile Sovyetler Birliği arasında resmi olmayan bir rekabet.Bu yarışın başlangıcı Sovyetler Birliği'nin  Sputnik 1 adlı bir yapay uyduyu fırlatmasıyla başlar.Bu fırlatmadan 4 ay sonra ABD Explorer 1 uydusunu fırlattı.

UZAYA GÖNDERİLEN CANLILAR:

1946 yılında Alman V-2 roketleriyle ABD uzaya ilk canlılar olan meyve sineklerini yollamışlardır. 1957 yılında Sovyetler Birliği uzaya ilk köpek olan Laika'yı yolladılar. Sovyetler Birliği 12 Nisan 1961 yılında Vostok 1 uydusunu fırlattılar .Böylece uzaya ilk insanı gönderdiler.16 Nisan 1963 yılında Sovyetler Birliği Vostok 6 ile ilk kadını uzaya yollamışlardır. 



Venüs'ü Eşsiz Kılan Özellikler

    
VENÜS

Venüs büyüklük bakımından altıncı, Güneş'e uzaklık bakımından ikinci gezegendir.

Güneş etrafındaki dönüşünü 224.7 Dünya gününde tamamlar.

Güneş ve Ay'dan sonra en parlak gökcismidir.

Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinir.

Venüs'ün atmosferi diferansiyel dönüş yapar.

Bir diğer adı da 'Çoban Yıldızı'dır.

Kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemindeki diğer tüm gezegenlerin aksine doğudan batıya döner.


En çok uzay aracı gönderilen ve üzerinde en çok sayıda insan yapımı araç bulunan gezegendir.

Yüzey sıcaklığı en yüksek (Ortalama 464°C) gezegendir.

 İsmini Eski Roma tanrıçası Venüs'ten almıştır.

Dünyaya yörüngesi itibariyle ortalama mesafe olarak en yakın gezegendir.



Resimler: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%BCs

Kaynakça: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%BCs   http://cografyadersanesi.blogcu.com/venus-gezegeni-ve-ozellikleri/1976161

























31 Ekim 2013 Perşembe

AY TUTULMASI NASIL OLUR?


      Dünya, Ay ile Güneş'in arasına girdiğinde Ay'ın Güneş'ten ışık almasını engeller ve Ay tutulması meydana gelir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay ile Dünya'nın yörüngelerinin çakıştığı bölgelerde veya yakın olduğu durumlarda gerçekleşir. Ay'ın, dünya gölgesine girmesi ile güneşten aldığı parlaklığı kaybetmesi sonucunda oluşur. Güneş karşı düğüm noktasında ya da ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında dünyanın gölgesi aya düşer.Ay tutulması anında gece olan tüm ülkelerde gözlenebilir. Yani Ay tutulması Güneş tutulması gibi incecik bir hat üzerinde gerçekleşmez. Ay çok hızlı bir şekilde hareket ettiği için (yaklaşık 3500 km) ay tutulması 40 dakika ya da 1 saat sürebilir. Ay tutulması, dünyanın Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu küçük bir alandan tam olarak gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş Işınları Dünya atmosferi tarafından kırıldığı için Ay tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk kırıldığı ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur. 

      Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

     Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.

25 Ekim 2013 Cuma

03 KASIM 2013 HİBRİT (HALKALI-TAM) GÜNEŞ TUTULMASI






03 KASIM 2013 HİBRİT (HALKALI-TAM) GÜNEŞ TUTULMASI

15.22.18 TSİ  Tutulma Başlangıcı

15.40.30 TSİ  Tam Güneş Tutulması

15.58.42 TSİ  Tutulma Sonu

 


·        2013 yılının sonuncu ve en ilginç gök olayı olan Hibrit (Halkalı-Tam) Güneş Tutulması gerçekleşecek.


·        Tutulma Türkiye’den sadece parçalı Güneş Tutulması olarak gözlenecek. Yandaki resimde Güneş’in sol alt köşedeki dairenin içerisinde bulunan miktar, Marmara bölgesinden gözlenecek tutulmanın maksimumudur.

Başlangıç: 11.44.27

Ortası :      13.29.39

Sonu:         15.02.51


·        Hibrit (Halkalı-Tam) Güneş Tutulması, en nadir gözlenen tutulmadır. Tutulma, halkalı ile başlayıp hareketin yarısında tam tutulma ile devam edecek. Her ne kadar Güneş Ay’dan yaklaşık 400 kat büyük olsa da yaklaşık 400 kat daha uzak olasından dolayı Güneş ile Ay’ın gökyüzündeki görünür büyüklükleri aynıdır.


·        Ancak bu eşitlik daimi olmaz. Dünya’nın yörüngesinin elips olmasından dolayı Güneş’in görünür boyutu, Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngesi de elips olduğu için Ay’ın görünür boyutu değişir. Bu eşitliğin bozulduğu dönemlerde Güneş tutulması meydana gelirse bu tam Güneş tutulması olmayabilir.


·        Tam Güneş Tutulmasının parlaklığı 1,033 kadir olacak.


·        Tam tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 369 279 km, Güneş ise 148 789 500 km uzaklığında olacak ve tutulma başladığında Terazi Takımyıldızının önünde olacak.


·        03 Kasım günü Güneş’in görünür büyüklüğü 32’ açı dakikası, Ay’ın ise 32’ açı dakikası olacaktır.


·        Atlantik’in kuzeyinden başlayıp Afrika kıtasının ekvator bölgesinde  gerçekleşecek bu gök olayı Güney Amerika’nın doğusu, Avrupa’nın güneyi, Orta Doğu ve Afrika kıtası gözlenebilen bölgelerdir.




Güneş tutulmaları, Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ile gerçekleşen önemli bir gök olayıdır.


Güneş tutulmalarının gerçekleşebilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge düzleminin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya buna yakın noktalarda (yeniay safhasında) bulunması gerekir.  


Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.


                                                                                                                                    ASTRONOM ERKAN ARI
             AKA OKULLARI

Resimler: en.wikipedia.org

                  astronomy.com

                                  

11 Ekim 2013 Cuma

11 EKİM 2013

11 EKİM 2013 saat 15:00 civarı GÜNEŞ gözlemi


10 EKİM 2013

10 EKİM 2013 Gece gözleminden kareler

(AY)

2 Ekim 2013 Çarşamba

2013 Ekim Ayı Gözlem Günleri

AKA OKULLARI GÖZLEM GÜNLERİ

Gece gözlemleri saat 20:30 - 23:45 arasında yapılacaktır.

Gözlemler ücretsizdir ve herkes katılabilir.

Havanın kapalı olduğu günlerde gözlem yapılamayacak olduğundan gözlem evi açılmayacaktır.
Gözlemler Ekim ayında AY ağırlıklı olacaktır.

İSTANBUL

10 EKİM 2013

Adres: 
Aka Koleji İstanbul
Basın sitesi mahallesi Radyum sokak No: 21 Bahçelievler 34180 İSTANBUL
TEL: 0212 557 27 72

TEKİRDAĞ

9 EKİM 2013

Adres:
Aka Koleji Tekirdağ
Hürriyet mahallesi Öğretmenler caddesi No: 15 Dereağzı - Tekirdağ
TEL: 0282 293 11 91

ÇORLU

21 EKİM 2013

Adres:
Aka Koleji Çorlu
Yulaflı Köyü Hacı Seremet Mevki Çorlu - Tekirdağ
TEL: 0282 676 48 18



19 EKİM 2013
KISMİ AY TUTULMASI

00.51.38    Tutulma Başlangıcı
02.50.42    Tutulma ortası
04.49.49    Tam sonu

Ay İstanbul’dan saat:  17.58’de
     Tekirdağ’dan saat: 18.04’de doğacak.

·                 2013 yılının son ay tutulması Cuma gününü cumartesiye bağlayan gece gerçekleşecek. Ay, Dünya’nın yarı gölge konisinin içinden geçecek ve Ay yüzeyinin tamamı kapanmayacak.  Yarı gölge konisinde bulunan Ay, Güneş’in bir kısmından ışık almaya devam eder.
·                 BU TUTULMADA AYIN ÖRTÜLMESİNİ ÇIPLAK GÖZLE VEYA BİR TELESKOPLA FARKEDEBİLMEK OLDUKÇA ZORDUR. Ancak astrofotografi yöntemleri ile hissedilebilir bir fark görülür.

·                 Tutulma ortası esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 391 541 km olacak ve Ay’ın görünür büyüklüğü 31’ açı dakikası olacak. Ay, Dünya’dan yaklaşık olarak 7 000 km uzaklaşmış olacak ve daha küçük görülecek.

·                 Tutulma boyunca Ay, Balık Takımyıldızının önünde olacak.

·                 Tutulma,  Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarında gözlenebilecek. Türkiye, tutulmayı en iyi izleyebilen bölgelerden biri olacak.


Ay tutulması: Ay, Dünya’nın arkasını dolanıp gölgesine girdiğinde Güneş ışığı Ay’a ulaşamaz ve Ay tutulması olur. Ay Dünya’dan çok uzakta ve Dünya’nın gölgesi küçük olduğundan Ay tutulması yalnızca birkaç dakika sürer. Ay tutulmaları sadece dolunay evresinde gerçekleşir, Ay yüzeyini süpüren bir karanlık disk gölgesini görürsünüz. Bu, Dünya’nın gölgesidir.

Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörüngesiyle, Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya bu noktalar civarında (dolunay safhasında) bulunması gerekir.

Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Ay tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Ay tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda hiç Ay tutulması olmayabileceği gibi, en çok üç Ay tutulması meydana gelebilir.

Tam, parçalı ve kısmi olmak üzere üç tip Ay tutulması vardır. Bir Ay tutulmasının tam tutulma olabilmesi için Dünya ile Ay’ın yörüngelerinin düğüm noktalarında veya düğüm noktalarına çok yakın konumda olmaları gerekir. Aksi durumda düğüm noktalarının yakınlığına göre parçalı ya da kısmi tutulma gözlenir. Ay’ın uzaklığının tutulmaya etkisi ise, Ay ne kadar Dünya’ya yakınsa tutulma sürelerinin de o kadar artmasına sebep olur.
                                                                                                                                    ERKAN ARI 
AKA OKULLARI GÜNEŞ VE UZAY GÖZLEMEVLERİ
Resim Kaynakçası: www.tiimeanddate.com 

21 Eylül 2013 Cumartesi

MARSI KEŞFET DÜNYAYI ARAŞTIR

Merhabalar, 

Güneş ve Uzay Gözlemevleri olarak yeni döneme yeni etkinliklerle başlayalım istedik.
4-10 Ekim 2013 Dünya Uzay Haftası çerçevesinde Türkiye'de ilk etkinliği (Belki de tek) gerçekleştirmeliyiz.

Zamanın yeterli olmamasından ötürü çok kapsamlı bir etkinlik planlanmıyor. Ancak yapılacak etkinlik uluslararası dünya uzay haftası birliğine resimlerle birlikte sunulacak.

Etkinliğin olası tarihleri:

7 Ekim 2013 Pazartesi saat: 14.00 Aka Koleji Çorlu Kampüsü
9 Ekim 2013 Çarşamba saat: 14.00 Aka Koleji Tekirdağ Kampüsü
10 Ekim 2013 Perşembe saat: 14.00 Aka Koleji İstanbul Kampüsü

Etkinlik Planı:
Seminer: Dünya'nın Küçük Kardeşi: MARS (Erkan Arı)
Sunum: 19 Ekim 2013 Kısmi Ay Tutulması (Bir öğrenci)
Kısa mars videoları
Uygun sınıfların hazırlayacağı resim, poster, maket, ... gibi sergiler
Hava açık olursa gündüz ve gece gözlemleri
Sizlerin önerileri....

22 Mayıs 2013 Çarşamba

GEZEGENLER

GEZEGENLER

                Güneş Sistemi'nde 8 gezegen vardır. Bu gezegenler Güneş'e uzaklıklarına göre sırasıyla; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Plüton ise 24 Ağustos 2006 tarihinde gezegen olmaktan çıkarılmıştır.  Bu gezegenlerin ilk dördü taş gezegen, diğerleri ise  gaz gezegenlerdir. Şimdi bunların özelliklerini inceleyelim:  

A)TAŞ GEZEGENLER
    1-Merkür: Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve gece-gündüz sıcaklık farkı en fazla olan gezegendir (Gündüz_420 derece, Gece_ -180 derece). Atmosferi yoktur, ancak bazen çok ince bir Hidrojen ve Helyum tabakası olabilir.
    2-Venüs: Dünya'ya en çok benzeyen ve en çok yaklaşabilen gezegendir. Bu yüzden ona "Dünya'nın ikizi" de denmektedir. Ayrıca Güneş'e Merkür'den daha uzak olmasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun nedeni Venüs' te küresel ısınmanın zirvede olmasıdır. Çok kalın bir atmosferi vardır. Isıyı içeri alır; ancak dışarı çıkarması çok zordur. Sıcaklığı 460 derecedir.
    Venüs, tüm gezegenlerin aksine saat yönünde döner. Bunun nedeni geçmişte ona bir göktaşının çarpması ve dönüş yönünü hem değiştirip hem de yavaşlatmasıdır. Bu nedenle o kadar yavaş döner ki bir gün bitmeden bir yıl biter.
    Ayrıca Venüs' te çok şiddetli asit yağmurları vardır.
    3-Dünya: En önemli özelliği yaşamın olmasıdır. Çünkü suyun üç halinin de bulunduğu tek yerdir.
    4-Mars: Güneş Sistemi'nde yaşam araştırmasının yapıldığı tek yerdir. Ancak sadece mikroskobik canlılar aranıyor; çünkü insan, bitki vb. canlıların bulunmadığı biliniyor.
    Güneş Sistemi'nin en büyük dağı olan Olympos Dağı burada yer alır (Everest Dağı'nın 3 katı).
B) GAZ GEZEGENLER
    1-Jüpiter: Güneş Sistemi'nin en büyük gezegenidir. Sistemdeki tim gezegenlerden daha büyük kütlelidir.
    Birçok kez biz insanların hayatını da kurtarmıştır. Örneğin 1999'da bir kuyruklu yıldız Dünya'ya çarpacakken Jüpiter'in çekim kuvvetine kapılarak Jüpiter'e çarpmış ve orada iki Dünya büyüklüğünde delik açmıştır.
    2-Satürn: Jüpiter'den sonraki en büyük gezegendir. Ancak suda yüzebilecek kadar az yoğunluktadır. Halkası olan tek gezegen değildir. Tüm gaz gezegenlerin halkası vardır ancak Satürn'deki halkalar binlerce küçük halkanın birleşiminden oluştuğundan görülebilir.
    3-Uranüs: İçinde su vardır; ancak mavi görünmesinin asıl nedeni bu değil, içinde metan gazı bulunmasıdır. Eğikliği 90 derece olduğundan uzaydaki dönüşü bir topun yuvarlanmasına benzer.
    4-Neptün: Aynı şekilde Neptün'ün de içinde su bulunur; ancak metandan dolayı mavi görünür. Güneş'e en uzak ve en soğuk gezegendir. Ayrıca Güneş Sistemi'nin en şiddetli fırtınalarına sahiptir.