AY TUTULMASI NASIL OLUR?
Dünya, Ay ile Güneş'in arasına girdiğinde Ay'ın Güneş'ten ışık almasını engeller ve Ay tutulması meydana gelir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay ile Dünya'nın yörüngelerinin çakıştığı bölgelerde veya yakın olduğu durumlarda gerçekleşir. Ay'ın, dünya gölgesine girmesi ile güneşten aldığı parlaklığı kaybetmesi sonucunda oluşur. Güneş karşı düğüm noktasında ya da ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında dünyanın gölgesi aya düşer.Ay tutulması anında gece olan tüm ülkelerde gözlenebilir. Yani Ay tutulması Güneş tutulması gibi incecik bir hat üzerinde gerçekleşmez. Ay çok hızlı bir şekilde hareket ettiği için (yaklaşık 3500 km) ay tutulması 40 dakika ya da 1 saat sürebilir. Ay tutulması, dünyanın Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu küçük bir alandan tam olarak gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş Işınları Dünya atmosferi tarafından kırıldığı için Ay tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk kırıldığı ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.
Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.
Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.