4 Ağustos 2017 Cuma

Venüs Neden Ters Yönde Dönüyor ?

Venüs,hırçınlıklarıyla ve extrem olaylarıyla tanınır.Sıcaklık Venüs gezegeninde 500 dereceyi bulabilir.Gezegenin basıncı kemiklerinizi çatlatacak kadar güçlü ve atmosferi sizi zehirleyecek kadar kötüdür.Eğer kıyafetsiz bir biçimde Venüs'e inebilseydiniz saniyesinde geri dönüşü olmayan bir yola girerdiniz.Ancak bunlardan da garip bir durum söz konusu Venüs gezegeni için.
Venüs,diğer gezegenlerin aksine yönde ters yönde dönmektedir.Diyelim ki Venüs'e bir uzay aracıyla Venüs'e doğru yol almaya başladınız ve vardınız.1 Venüs günü süresince hayatta kalmayı başardınız.Bu sefer de kıyamet alameti olarak nitelendirilen bir olaya şahit olacaksınız.Güneş'i gözlemlediğiniz zaman batıdan doğduğuna ve doğudan battığına tanıklık edeceksiniz.Peki bu kadar ilginçlik,gariplik neden ? Sormazlar mı adama sen neden böyle değişiksin neden ters dönüyorsun diye ? Net bir cevabı olmadığı için şuana kadar en çok kabul gören iki teoriyi açıklamakla yetineceğiz.
1.Teori

Venüste bir gün bir yıldan uzundur.Kendi etrafındaki bir turunu 243 günde tamamlarken Güneş'in etrafındaki tam turunu 224 günde tamamlar.Buradan çıkarmamız gereken sonuç şu : Venüs'e öyle bir şey olmuş ki,dönüş yönü değişmiş (veya durmuş) ve zorla ters yönde hareket etmeye başlamış.En akla yatkın cevabı bize bundan yıllar yıllar öncesine götürüyor.Venüs eskiden diğer gezegenlerle aynı istikamette dönerken bir gök cismi ona çarpmış ve dönüş yönünü değiştirmiş.Bu teori iki olaya açıklık getiriyor ancak akıllarda halen bir soru işareti bırakıyor.Birincisi evet,çarpma dönüş yönünü değiştirebilir.İkincisi evet,çarpışma dönüşü aşırı şekilde yavaşlatmış olabilir ancak buradan sonra sorulması gereken soru şu : Dönüş yönünü değiştirecek kadar büyük olan çarpışma izleri nerede ? Venüs, üzerinde en çok yapay uydu bulunduran gezegendir.Zamanında bu gezegenin gizemlerini çözebilmek adına çokça çalışmalar yapılmıştır,ancak şuana kadar çarpışmaya dair herhangi bir kanıt bulunamamıştır.

2.Teori

Bu teori ise gelgit etkisiyle dönüşün zamanla yavaşlaması,durması ve zamanla aksi yönde hareket etmesi.Tabi bunlar kesin sonuçlar değil.Bu teoriler dahi akıllarda soru bırakarak gizemin hala çözülemediğini bize kanıtlamaktadır.Kız kardeşimiz oldukça gizemli ve bir o kadar da vahşidir.
Teknolojinin gelişmesiyle gizeminin ortadan kaldırılacağına şüphe yok ancak vahşiliğine herhangi bir şey yapabilir miyiz bilemiyorum :)...