18 Ağustos 2017 Cuma

21 AĞUSTOS 2017 TAM GÜNEŞ TUTULMASI

21 AĞUSTOS 2017
        TAM GÜNEŞ TUTULMASI
                     18.46.50: Tutulma Başlangıcı (Parçalı Güneş Tutulması)
                     21.25.35: Azami Tutulma (Tam tutulma ortası)
                     00.04.21: Tutulma Sonu(22 Ağustos 2017)
 
·         Tutulmanın tamamı 5 saat 17 dakika 31 saniye sürecek. Tam Güneş Tutulması ise 2 dakika 40 saniye sürecek.
·         Bir sonraki Güneş tutulması 15 Şubat 2018 tarihinde parçalı olarak gerçekleşecek ve Türkiye’den gözlenemeyecek.
·         Bir sonraki Tam Güneş Tutulması 02 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleşecek ve Türkiye’den izlenemeyecek.
·         Bir sonraki tutulma 31 Ocak 2018 tarihinde Tam Ay Tutulması olarak gerçekleşecek ve Türkiye’den izlenemeyecek.
·         Türkiye’den izlenebilecek en yakın tutulma 27 Temmuz 2018 tarihinde Tam Ay Tutulması olarak gerçekleşecek.
·         Türkiye’den izlenebilecek en yakın Güneş Tutulması 21 Haziran 2020 tarihinde Halkalı Güneş Tutulması Olacak. Ancak Türkiye’den bu tutulma parçalı Güneş tutulması olarak izlenebilecek.
·         Türkiye’den izlenebilecek en yakın tam Güneş tutulması 30 Nisan 2060 tarihinde gerçekleşecek.
·         21 Ağustos 2017 Tam Güneş tutulması, ABD’den, Pasifik ve Atlantik okyanuslarından izlenebilecek. Tutulma Türkiye’den izlenemeyecek.

·         Tam Güneş Tutulmasının parlaklığı 1,03 kadir olacak. Tam tutulma anında, tutulmanın gözlenebileceği bölgelerde güneş ışığı alınamayacağı için gündüz vaktinde birkaç parlak yıldız görülebilir. Gündüz vaktinde yıldız görebilmenin tek yolu tam güneş tutulmalarıdır. Einstein’ın görecelilik teorisi, Eddington tarafından tam Güneş tutulmasında ispatlanmıştır.

·         Güneş’in Renkküre ve Taçküre tabakalarının çıplak gözle gözlenebileceği tek olay tam Güneş tutulmalarıdır.

·         Tam tutulma esnasında Ay’ın Dünya’ya olan uzaklığı yaklaşık olarak 375 973 km, Güneş ise 151 732 200 km olacak ve tutulma Aslan Takımyıldızının önünde olacak.

·         Tutulma anında Güneş ve Ay’ın görünür büyüklüğü 32’ açı dakikası olacak.



Güneş tutulmaları, Ay’ın Dünya ile Güneş’in arasına girmesi ile gerçekleşen önemli bir gök olayıdır.

Güneş tutulmalarının gerçekleşebilmesi için, Ay'ın, Dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile Dünya'nın Güneş etrafındaki yörünge düzleminin kesişim yerlerini belirleyen düğüm noktalarında veya buna yakın noktalarda (yeniay safhasında) bulunması gerekir.  

Ay, Dünya etrafında yılda yaklaşık 12 kez dolanır. Dolayısıyla, eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9' lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki en çok beş  Güneş tutulması meydana gelebilir.

                 
                   Güneş ve Ay, Dünya’dan bakıldığında neredeyse aynı boyutta görünür. Bunun nedeni ise yalnızca ilginç bir rastlantıdan ibarettir. Güneş’in çapı ayın çapından yaklaşık 400 kat daha büyüktür. Ancak Güneş’in Dünya’ya uzaklığı Ay’dan yaklaşık 400 kat daha fazla olduğu için ikisini aynı boyutta görürüz ve bu da tam Güneş tutulmalarını izleyebilmemize sebep olur.


                                                                                                              ASTRONOM ERKAN ARI
AKA OKULLARI GÜNEŞ VE UZAY GÖZLEMEVLERİ


Resimler: Tübitak Ulusal Gözlemevi (TUG), http://eclipse.gsfc.nasa.gov/eclipse.html