11 Kasım 2013 Pazartesi

KARADELİKLER
Karadelik Nedir?

Bir karadelik, ışığı bile içine çekebilecek  kadar güçlü bir kütle çekiminin olduğu bir alandır.(Hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemeyeceği için, diğer her şeyi de deliğin içine çeker.)Bu nedenle bir karadeliğin içine düşüp bir daha dışarı
çıkamayabilirsiniz.Ayrıca karadelikler boş değildir. Düşünülebilecek en dolu yerlerdir.

Karadelikler Neden Oluşur?

 Yıldızlar yakıtlarını tüketerek süpernova adı verilen dev hidrojen bombaları gibi        patlarlar. Bu patlama genişleyen kocaman bir gaz kabuğu ile yıldızın dış katmanlarını  gövdesinden ayırır ve merkezi bölgeleri içeriye doğru iter. Eğer bu yıldız güneşimizin      boyutunun birkaç katından daha büyük ise bir karadelik oluşur.
 Hawking Radyasyonu Nedir?

İnsanlar çok uzun zamandan beri bir karadelikten çıkmanın imkânsız olduğuna inanıyorlardı. Fakat sonradan durumun böyle olmadığı anlaşıldı. Bunlar Hawking Radyasyonuna bağlıdır. Hawking radyasyonu; karadeliklerin aşamalı olarak buharlaşmasına neden olur. Sızdırma oranı başlangıçta çok  yavaş daha sonra karadelik küçüldükçe hızlı olacak ve milyonlarca yıl sonra karadelik ortadan kaybolacaktır. Sonra karadeliği oluşturan ve içine düşen cisimler enerjiye ve parçacıklara dönüşecekler. Karadeliklerden dışarı çıkanları dikkatle izleyecek olursanız içindekileri yeniden oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak; bir karadeliğe düşenlerin anısı sonsuza dek değil, sadece çok uzun bir süre için kaybolmuş olucak.