26 Kasım 2013 Salı

Nebulalar ve Oluşumları

Nebula Nedir ?

Uzayda bulunan ve geniş alanlara yayılmış olan gazlar, toz, hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlardan oluşan bulutsu yapılara Nebula veya bulutsu denir. Kısacası Nebula uzayda bulunan gaz bulutlarıdır.











Nebulaların Oluşumu 

Nebulalar oluşumları bakımından ikiye ayrılırlar. Süpernova kalıntısı bulutsular ve gezegenimsi bulutsular. Süpernova sonucu oluşan ve sonrasında uzaya dağılan gazlar zamanla yoğunlaşarak gaz bulutları oluştururlar. Bu gaz bulutları zamanla reaksiyonlara uğrayarak çeşitliliklerini arttırır ve bunun sonucunda bulutsular birçok farklı renkli görünümler kazanırlar. Bu şekilde oluşan bulutsulara oluşum şekillerinden dolayı Süpernova kalıntısı bulutsular denir. Gezegenimsi bulutsular ise Süpernova oluşturmayacak kadar küçük yıldızların hafif patlamaları sonucu oluşurlar.


Süpernova Kalıntısı ve Gezegenimsi Bulutsuları Ayırmak

Gezegenimsi bulutsularda gazlar dağılmadığı için bulutsuların şekilleri simetriktir ancak; Süpernova kalıntısı bulutsular büyük yıldızların patlaması sonucunda oluştukları için gazlar uzaya dağılırlar ve garip şekiller oluştururlar.

Yüzük Bulutsusu
(Gezegenimsi bulutsu)

Yengeç Nebulası
(Süpernova kalıntısı bulutsu)