28 Kasım 2013 Perşembe

Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı İSON

Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı ISON

  • 2012 yılında 2 amatör Rusya vatandaşı astronom tarafından keşfedilen ISON, Güneş sisteminin sınırından 4 milyar yıl boyunca yolculuk yaptıktan sonra 28 kasım 2013 yılında Güneş'e 2 milyon km'ye kadar yakınlaşacak.Tarihte Dünya'ya bu kadar yakınlaşan bir kuyruklu yıldız hiç gözlenmedi.
  • Güneş sisteminin oluşumundan kalma özellikleri hala korumasından dolayı oldukça önemli bir gök cismidir. Hubble teleskobunun gözlemleri esnasında ISON'un çekirdak çapı 5-6 km civarında hesaplandı.
  • Güneş sisteminin sınırını belirleyen ve Güneş'e yaklaşık olarak 1 ışık yılı (10 Trilyon km) uzaklıkta bulunan kuyruklu yıldız deposu olan Oort bulutundan yola çıktı. ISON'un bu yakınlaşması tekrar gerçekleşmeyecek.
  • Güneş'e en yakın olduğu tarih: 28 kasım 2013
  • Dünya'ya en yakın olacağı tarih 26 aralık 2013 ve yaklaşık olarak 65 milyon km uzaklığında olacak.
  • 06 aralık 2013-15 ocak 2014 tarihleri arasında çıplak gözle görülebilecek tarihleri. 6 aralık 2013 tarihinden sonra sabah saat 05.20'den sonra doğu bölgesinde Güneş doğana kadar görülebilir. Dünya'ya en yakın olduğu tarihte gece 12.00'den sonra güneş doğana kadar gözlenebilir. Ocak 2014 ayının ikinci haftasında ise hava karardıktan sonra gökyüzünde izlenebilir.
  • Bu gözlemler sadece beklentidir. ISON Güneş'e çok yakınlaştığında yüksek sıcaklık kaynaklı aşırı buharlaşma meydana gelecek. Bu buharlaşma sebebiyle ISON parçalanabilir.  Bir diğer sorun ise ISON'un Güneş'e çarpmasıdır. Geçtiğimiz yıllarda uzayda bulunan SOHO Güneş teleskobu tarafından buna benzer bir çarpışmanın görüntüleri yayınlanmıştı. Eğer ISON parçalanır veya Güneş'e çarpar ise bu beklenti gerçekleşmeyecektir.
  • Ortalama hızı yaklaşık 100 bin km\saat ancak güneşe en yakın olduğu tarihte 325 bin km\saat civarında olacak.

    ISON'un Güneş sistemindeki hareketinin modellemesini
    http://www.solarsystemscope.com/ison sitesinden mutlaka izlemelisiniz.
Kaynakça: www.nasa.gov
                 www.universetoday.com
Resimler: www.universetoday.com